Δεκάδες όμηροι στα χέρια των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Δεκάδες ομήρους κρατούν στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Τρίτης κατά λεωφορείων, ενώ εκτέλεσαν τουλάχιστον 17 από αυτούς, τους οποίους κατηγόρησαν ότι εργάζονταν για την αφγανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αρχές της νότιας επαρχίας Κουντούζ, οι Ταλιμπάν ακινητοποίησαν τρία-τέσσερα λεωφορεία, κατέβασαν τους επιβάτες, και ζήτησαν τα έγγραφά τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αρχικά οι απαχθέντες ήταν 170, ενώ άφησαν κάποιους ελεύθερους.

Σύμφωνα με κατοίκους, οι αντάρτες έχουν συστήσει «ισλαμικό δικαστήριο» σε τοπικό τζαμί για να εξακριβώνει αν οι άνθρωποι που κρατούν έχουν σχέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τις αρχές της Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν σταματούν συχνά την κυκλοφορία στις περιοχές όπου είναι σε θέση ισχύος για να ελέγξουν την ταυτότητα επιβατών και οδηγών. Εκτελούν ή κρατούν ομήρους αυτούς που νομίζουν ότι δουλεύουν για την κυβέρνηση.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επίθεση από τότε που ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα ορίστηκε νέος αρχηγός των Αφγανών Ταλιμπάν. Ο Χαϊμπατουλάχ διαδέχθηκε τον μουλά Μανσούρ που σκοτώθηκε σε επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν.

Άμαχοι τα πρώτα θύματα των συγκρούσεων

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι ο αριθμός των Αφγανών που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της βίας για να καταφύγουν κάπου αλλού στη χώρα υπερδιπλασιάστηκε σε τρία χρόνια: από 486.300 το 2012, σε 1,7 εκατομμύρια πέρυσι.

Η περιοχή της Κουντούζ πλήττεται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα των εκτοπισμών. Πέρυσι το φθινόπωρο οι Ταλιμπάν κατάφεραν να καταλάβουν την ομώνυμη πρωτεύουσα για μερικές ημέρες πριν απωθηθούν.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι σφοδρές μάχες που μαίνονταν τότε επί ημέρες στο κέντρο της Κουντούζ, ανάγκασαν «13.000 οικογένειες να εγκαταλείψουν την πόλη».

Έκτοτε, οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, και όχι μόνο στα προπύργιά τους στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να επιστρέψουν οι αντάρτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είχαν αποτέλεσμα.

Οι παρατηρητές αναμένουν ότι ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν θα ακολουθήσει τη γραμμή του προκατόχου του και θα αρνηθεί την επανάληψη του διαλόγου με την Καμπούλ.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/MUHAMMAD SADIQ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος