Εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία

Σε ισχύ τέθηκε από τις 7 απόγευμα της Δευτέρας η εύθραυστη εκεχειρία, διάρκειας επτά ημερών, σε όλη τη Συρία. Η παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ–Ρωσίας, θα επιτρέψει στις δύο τελευταίες να πραγματοποιήσουν συντονισμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κύρια μέτωπα συγκρούσεων επικρατεί ηρεμία ωστόσο είναι εξαιρετικά αβέβαιο κατά πόσο τελικά θα διαρκέσει.

Ο ΟΗΕ δήλωσε έτοιμος να διεξάγει επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι και σε άλλες περιοχές που τελούν υπό πολιορκία, για να παράσχει βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.

Η εκεχειρία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και στη Μόσχα, υποστηρικτών αντίστοιχα, της αντιπολίτευσης και του καθεστώτος.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την διακοπή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη χώρα έως τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου μαζί με την προειδοποίηση πως ο στρατός διατηρεί το δικαίωμα να απαντά αποφασιστικά «χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα πυρός ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας ενόπλων οργανώσεων».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, στη διάρκεια επίσκεψης στο πρώην προπύργιο των ανταρτών, την Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, λίγο πριν την εφαρμογή της εκεχειρίας δήλωσε πως θέλει να ανακτήσει όλες τις περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους χωρίς δισταγμό (…) και ανεξάρτητα από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες», είπε ο Άσαντ, προσθέτοντας πως «ορισμένοι ποντάρουν σε υποσχέσεις από το εξωτερικό» -αναφερόμενος σε υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. «Οι υποσχέσεις αυτές δεν θα υλοποιηθούν», είπε.

Η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε νωρίτερα εγγυήσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας παύσης του πυρός.

Οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν σε επιστολή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες ότι θα «συνεργαστούν θετικά» αλλά εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας όπως αυτές τους μεταβιβάστηκαν, σύμφωνα με δύο στελέχη ομάδων ανταρτών.

Η επιστολή ανέφερε ότι έχουν αγνοηθεί περιοχές υπό πολιορκία και απεύθυναν έκκληση να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες αυτές τις περιοχές χωρίς εξαίρεση. Στο κείμενο εκφράζεται ανησυχία για την έλλειψη εγγυήσεων, μηχανισμών επιτήρησης ή επιβολής κυρώσεων για παραβιάσεις.
Επίσης εκφράζεται και η ανησυχία για άρθρα της συμφωνίας τα οποία υποδηλώνουν ότι δεν θα απαγορευτεί η πτήση μαχητικών αεροπλάνων της συριακής κυβέρνησης μέχρι και εννιά μέρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε ξεχωριστή ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν τη συμφωνία, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει και προετοιμασία των όρων για μια πολιτική μετάβαση, που να περιλαμβάνει και μια αυτόνομη, υπό κουρδική ηγεσία, διοίκηση στη βόρεια Συρία.

Σημειώνεται ότι, το κυριότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), δεν συμμετείχε στις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη κατ΄ απαίτηση της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι είναι προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του ότι κάποιες ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσα τους η ισχυρή οργάνωση Άχραρ αλ Σαμ, αρνήθηκαν να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας.

Πηγή ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος