Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επίθεση σε λεωφορείο με χριστιανούς κόπτες (video)

Ένοπλοι που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους επιτέθηκαν την Παρασκευή σε μια ομάδα χριστιανών Κοπτών στη νότια Αίγυπτο, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 25 και οι οποίοι πήγαιναν με τρία λεωφορεία στο μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, στην ανατολική Μίνια της Άνω Αιγύπτου. Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά παιδιά.

Εκπρόσωποι της Κοπτικής Εκκλησίας εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι τελικά μεγαλύτερος.
Τα τοπικά μέσα και οι αρχές κάνουν λόγο για τρία οχήματα 4Χ4 που επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο και ένα μικρό φορτηγό, όλα προερχόμενα από τη γειτονική πόλη του Μπένι Σουέφ.

Η επίθεση έγινε από 10 οπλισμένους που η αστυνομία έχει εξαπολύσει κυνηγητό για να τούς εντοπίσει.

Η ομάδα των Κοπτών διερχόταν με δύο λεωφορεία και ένα μικρό φορτηγό από την επαρχία Μίνια, όπου κατοικεί μια σημαντική κοπτική μειονότητα, είπαν οι πηγές.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Έσαμ αλ-Μπεντάιουι είχε δηλώσει νωρίτερα πως 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν.Αίγυπτος: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επίθεση σε λεωφορείο με χριστιανούς κόπτες (video)

Οι Κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου που ανέρχεται σε 92 εκατομμύρια, ήταν στόχος σειράς φονικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Περίπου 70 σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εκκλησίες στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στην Τάντα από τον Δεκέμβριο.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις εκείνες είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη σημερινή επίθεση.

Αντιδράσεις για την πολύνεκρη επίθεση στην Αίγυπτο

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου,  ο πρέσβης της Ελλάδος στο Κάϊρο, Μιχάλης Διάμεσης, μετέφερε προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον αιγυπτιακό λαό, τον αποτροπιασμό του Έλληνα Προέδρου, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των δεκάδων τραυματιών.

Την πολύνεκρη “τρομοκρατική επίθεση” καταδικάζει απερίφραστα το υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη συμπαράστασή της Ελλάδας στον λαό της Αιγύπτου και την κυβέρνησή του, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίαας σχολίασε μέσω Twitter την επίθεση ενόπλων κατά χριστιανών κοπτών σήμερα στην Αίγυπτο.

«23 ψυχές χάθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο. Είμαστε πάντα και παντού απέναντι σε κάθε φανατισμό που γεννά τυφλή βία με θύματα αθώους πολίτες», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters,AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος