Έκρυθμη η κατάσταση στο Ρίο πέντε εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς

Μόλις πέντε εβδομάδες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο και η κατάσταση στη πόλη της Βραζιλίας ολοένα και χειροτερεύει.

Ένας κολυμβητής ανακάλυψε ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη στην παραλία, τα οποία είχαν ξεβραστεί ακριβώς μπροστά από την Ολυμπιακή Αρένα Μπίτς Βόλεϊ στην διάσημη παραλία Copacabana.
Ένα διαμελισμένο πόδι και ένα ακόμη αδιευκρίνιστο ανθρώπινο μέλος βρέθηκαν, σύμφωνα με τον Andre Luiz αξιωματούχο της στρατιωτικής αστυνομίας. Οι αρχές πιστεύουν πως τα μέλη ανήκουν σε γυναίκα ή σε νεαρό άνδρα.
Αν και τα αίτια του θανάτου παραμένουν άγνωστα, το μακάβριο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πληγμάτων που δέχεται η χώρα λίγες εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς καθώς η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, τον ιό Ζίκα και μια επικείμενη στάση εργασίας των αστυνομικών που ενδέχεται να εκτοξεύσει τα περιστατικά βίας στα ύψη.

Δύο ημέρες πριν από την μακάβρια ανακάλυψη στη διάσημη παραλία, ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο, προειδοποίησε ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να είναι μια “μεγάλη αποτυχία”, επειδή το κράτος δεν διαθέτει χρήματα.
«Είμαι αισιόδοξος για τους Αγώνες αλλά πρέπει να δείξω την αλήθεια. Μπορούμε να κάνουμε σπουδαίους Ολυμπιακούς, όμως αν κάποια βήματα δεν γίνουν, θα μπορούσε να είναι μια αποτυχία» δήλωσε ο Francisco Dornelles στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo.
Ορισμένα από τα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων χρηματοδοτούνται από την πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο, ωστόσο το βάρος πέφτει επίσης και στην τοπική κυβέρνηση του Ρίο ντε Τζανέιρο που βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Η πολιτεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμα τα χρήματα.
Ο Dornelles προειδοποίησε για δυσλειτουργίες σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες ενώ, όπως είπε, χωρίς τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία μπορεί να καλύψει μόνο τα έξοδα της μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους αντέδρασαν με διαδηλώσεις για την μη καταβολή δεδουλευμένων τους και συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης όπου κρατούσαν ένα πανό που ανέγραφε: «Καλωσήλθατε στην κόλαση. Η αστυνομία και η πυροσβεστική δεν πληρώνονται, όποιος έρχεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν είναι ασφαλής».
Παρόμοια μηνύματα είναι γραμμένα με σπρέι σε διάφορα σημεία της πόλης. Ένα από αυτά αναφέρει πως τα νοσοκομεία της πόλης δεν λειτουργούν.

Πηγή: CNN, Reuters
Φωτογραφία: Sergio Moraes/ Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος