Επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ανταπόκριση από την Τουρκία για την ΕΡΤ: Αριάνα Φερεντίνου

Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, μετέβη σήμερα, Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της  Τουρκία Μεχμέτ Ερσόι ο οποίος συνοδευόταν από τον επί κεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων,  Μπουρχάν Ερσόι, και συνεργάτες του.

Τον Τούρκο υπουργό υποδέχτηκαν ο Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας και  ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Ιωακείμ μαζί με κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Στη συνέχεια ο κ. Ερσόι και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον υποδέχθηκε, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ακολούθησε εγκάρδια συνάντηση όπου παρέστησαν μέλη της Πατριαρχικής Αυλής αλλά και ανώτεροι παράγοντες της ομογένειας, πρόεδροι ομογενειακών κοινοτήτων καθώς ο Δρ. Απόστολος Πορίδης, Αρχιτέκτονας και Υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου του Πατριαρχείου.

Στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της αναστηλώσεως του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, των κατειλημμένων ομογενειακών ακινήτων και της αναστηλώσεως Ναών στην Τιργλία, τα Μουδανιά και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας.

Επίσης συζήτησαν σχετικά με τη δημογραφική συρρίκνωση της Ομογένειας και των διευκολύνσεων που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυσή της καθώς και το θέμα της διενέργειας εκλογών στα μειονοτικά Βακούφια, για την ανανέωση των Εφοροεπιτροπών τους.

Μετά την συνάντηση, ο Υπουργός κ. Ersoy, και οι συνεργάτες του, επισκέφθηκαν τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο χώρο του Πατριαρχείου, όπου ο διάκονος κ. Παΐσιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος