Έπληξε την Καραϊβική ο τυφώνας Μάθιου – Προς την Φλόριντα κατευθύνεται ο καταστροφικός τυφώνας

Ο τυφώνας Μάθιου, εξελίσσεται στην πιο σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή της Καραϊβικής την τελευταία δεκαετία, ενώ πέρασε από την Κούβα και την Αϊτή, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητες άνω των 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία από καταρρεύσεις τοίχων και κατολισθήσεις ενώ 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Πέντε είναι οι νεκροί στην Αϊτή.

Στο επίκεντρο της σφοδρότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων βρέθηκαν πόλεις, αγροτικές εκτάσεις, αλλά και παραλιακά τουριστικά θέρετρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση που προκλήθηκε στην Αϊτή, ως τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τη χώρα, από τον καταστροφικό σεισμό του 2000. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κούβα Μούραντ Γουάχμπα, «μεγάλο μέρος του πληθυσμού» εκτοπίστηκε εξαιτίας του τυφώνα, ενώ τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια. «Η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον σεισμό πριν από έξι χρόνια», τόνισε.

Το λεγόμενο “μάτι του κυκλώνα” κινείται στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κούβας κι αναμένεται ότι θα φτάσει στις ΗΠΑ, τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων, το οποίο βρίσκεται στο Μαϊάμι.

Τα ξημερώματα, ο τυφώνας έφτασε στην ανατολική Κούβα, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα. Ο αμερικανικός στρατός απομάκρυνε από τη στρατιωτική βάση και τη φυλακή του Γκουαντάναμο το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι 61 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις που έχουν προβλεφθεί για αυτού του είδους τα καιρικά φαινόμενα.

Ο Μάθιου πιθανότατα να παραμείνει ένας ισχυρός τυφώνας μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, καθώς θα κατευθύνεται από τις Μπαχάμες προς τη Φλόριντα και την ακτή του Ατλαντικού. Η καταιγίδα αναμένεται να είναι πολύ κοντά στην ανατολική ακτή της Φλόριντα. Οι αρχές της πολιτείας της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας ξεκίνησαν από χθες τις προετοιμασίες καθώς έχουν κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εντολή για την απομάκρυνση περίπου ενός εκατομμυρίου κατοίκων από τις ακτές της Νότιας Καρολίνας, στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας, ενόψει της πιθανής έλευσης του καταστροφικού τυφώνα.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε το ταξίδι του στη Νότια Καρολίνα, όπου ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στις πληγείσες χώρες, κυρίως στην Αϊτή και τη Τζαμάικα, για τις οποίες έχουν ήδη αποδεσμευτεί 400.000 δολάρια έκτακτη βοήθεια. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 255.000 ευρώ ως «αρχική» βοήθεια για την Αϊτή.

Πηγή: Reuters, Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος