Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό βιβλίο – Αντιδράσεις (video)

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης, προχώρησε την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο μιας σύσκεψης για την Αστυνομία. «Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες» σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου.

Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ένα ιερό κείμενο ούτε ένα ιερό βιβλίο υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος  οποίος για πρώτη φορά έθεσε ανοικτά θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της προκειμένου να επιτευχθεί, όπως είπε, το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την Τουρκία.

Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να μας εγκλωβίσουν, είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του. Θα πιέσουμε ωστόσο, γιατί έχουμε δώσει τον λόγο μας στον τουρκικό λαό να κάνουμε την χώρα μας  το 2023 ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έθνη του κόσμου.

Έχουμε επίγνωση ότι ενοχλούμε τα συμφέροντα πολλών υποστήριξε ο κ. Ερντογάν και ξεκαθάρισε στο πλαίσιο της  νέας αντίληψης για την ασφάλεια ότι από εδώ και στο εξής όποιαδήποτε απειλή υπάρχει εντός και εκτός της Τουρκίας θα την αντιμετωπίσουμε στην πηγή της.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν θα περιοριστεί μόνο στα σύνορα της χώρας.

Αντιδράσεις

«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ’ επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».

Την έντονη ανησυχία του για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου εξέφρασε μέσω γραπτής δήλωσής του ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔΓιώργος Κουμουτσάκος.

Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Άγκυρα.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος καταλήγει τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας επέκρινε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι μόνο εκείνος «δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε, τις δηλώσεις Ερντογάν! Τουλάχιστον στα εθνικά θέματα σοβαρευτείτε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Καμία  προσπάθεια αμφισβήτησης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, τόνισαν οι ΑΝΕΛ. «Με τις σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. Μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας:

«Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα».

Αίθουσα σύνταξης ert.gr

Πηγή :ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος