Φινλανδία: Δημοπρατήθηκαν αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής

Την Παρασκευή στην Φινλανδία, στην πόλη Σάλα, που βρίσκεται 20 χιλ. από τα ρωσικά σύνορα, πραγματοποιήθηκε μια δημοπρασία με αυτοκίνητα της πάλαι ποτέ σοβιετικής εποχής.

Πρόκειται για αυτοκίνητα που εγκαταλείφθηκαν από πρόσφυγες που πέρασαν τα αρκτικά σύνορα της Ρωσίας με την Φιλανδία. Αρχικά οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εισέρχονταν στη Φινλανδία από τη Ρωσία με ποδήλατα, αλλά οι φινλανδικές αρχές απαγόρευσαν την διέλευση ποδηλάτων από τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών, έτσι οι αιτούντες άσυλο αγόραζαν παλιά σοβιετικά αυτοκίνητα για να διασχίσουν τα σύνορα.

Οι φιλανδικές αρχές δημοπράτησαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής. Τα πιο σημαντικά εκθέματα ήταν ένα Volgas της σοβιετικής εποχής κι ένα στέισιον βάγκον Lada του 1970. Το Volgas πουλήθηκε έναντι 640 ευρώ, ενώ το Lada με τους σπάνιους στρογγυλούς προβολείς, αγοράστηκε από έναν Φιλανδό συλλέκτη για 280 ευρώ.
Οι τιμές για τα κλασικά σοβιετικά μοντέλα ξεκινούσαν από τα 120 ευρώ, ενώ νεότερα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και λίγα αυτοκίνητα γερμανικής κατασκευής της ίδιας εποχής, πουλήθηκαν για λίγα ευρώ.

«Τα περισσότερα αυτοκίνητα είχαν καταχωρηθεί στην Φινλανδία πριν από 30 με 40 χρόνια, στη συνέχεια την δεκαετία του 1990 πουλήθηκαν στη Ρωσία και τώρα γύρισαν πίσω», τόνισε ο Άσκο Βιτάνεν, διοργανωτής της δημοπρασίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος