Φλόριντα:1.500.000 κάτοικοι φεύγουν για να σωθούν από τον Μάθιου – 108 νεκροί συνολικά

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής αναμένεται ο Μάθιου να πλήξει τη Φλόριντα σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των κυκλώνων. Μέχρι στιγμής 108 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην Αϊτή και στο πέρασμα από τις Μπαχάμες στη Φλόριντα, όπου θα φτάσει με ταχύτητα 145 μιλίων (233 χλμ) στις 8 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη του CNN.


Μπροστά στον κίνδυνο αυτό 1.500.000 κάτοικοι της Φλόριντα πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να προστατευθούν από τον ισχυρό κυκλώνα Μάθιου, ο οποίος σκόρπισε την καταστροφή  και τον θάνατο στην Αϊτή και αλλού στην Καραϊβική.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς στη νοτιοανατολική Φλόριντα. Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος, προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τεράστια η κινητοποίηση των αρχών στη Φλόριντα

1.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφυλακής, έχουν κινητοποιηθεί, αυξάνοντας έτσι σε 2.500 τον αριθμό των στρατιωτικών που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε απομακρύνσεις κατοίκων και τη διαχείριση των καταφυγίων.

Άλλα 4.000 μέλη της Εθνοφυλακής βρίσκονται σε ετοιμότητα και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε ακόμη ο κυβερνήτης.

Κάλεσε τους συμπολίτες του να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να φύγουν και διακινδυνεύσουν να βρεθούν αποκλεισμένοι σε μποτιλιαρίσματα ή χωρίς καύσιμα.

Βορειότερα, η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι είχε δώσει εντολή ήδη από την Τρίτη σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Ο Μάθιου είναι ο ισχυρότερος κυκλώνας στην Καραϊβική μετά τον Φέλιξ που έπληξε την περιοχή το 2007.

Την Τρίτη και την Τετάρτη (χθες) σάρωσε την Κούβα και την Αϊτή με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα και καταρρακτώδεις βροχές, πλήττοντας πόλεις και καταστρέφοντας ζωικό κεφάλαιο, σοδειές και σπίτια.

Εξαιτίας του κυκλώνα οι αρχές στην Αϊτή ανέβαλαν τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr
Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σχετική Είδηση: Ο τυφώνας Μάθιου τρέπει τους Αμερικανούς σε φυγή από τα παράλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος