Ιεροσόλυμα: Και οι σβηστοί πυρσοί άναψαν -Το Μυστήριο της Αφής (video)

Στα Ιεροσόλυμα, η μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση τηρήθηκε και φέτος. Μετά την Ιερή Λιτανεία, αφαιρέθηκε το κερί μέλισσας με το οποίο είχε σφραγιστεί η είσοδος στο Ιερό Κουβούκλιο και ο Θεόφιλος ο Τρίτος εισήλθε κρατώντας σβηστούς τους δύο πυρσούς. Οι χιλιάδες προσκυνητές τον περίμεναν καρτερικά να προσευχηθεί και να εξέλθει με αναμμένες τις δύο δεσμίδες των κεριών και να τους μεταλαμπαδεύσει το Άγιο Φως. Το μυστήριο της Αφής του Αγίου Φωτός είχε τελεστεί.

Η πύλη του Παναγίου Τάφου σφραγίστηκε μετά από έλεγχο των τριών δογμάτων ώστε να μην υπάρχει εστία φωτιάς και εισήλθε μόνος του ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Θεόφιλος ενώ στον προθάλαμο παρέμεινε ο Πατριάρχης των Αρμενίων. Σε ελάχιστα λεπτά, το Ανέσπερο Φως πλημμύρισε την Εκκλησία και τον περίβολο, όπου βρίσκονταν πλήθος πιστών.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αφού προσευχήθηκε φορώντας μόνο το λευκό του στιχάριο, βγήκε από το Ιερό Κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου κρατώντας τους αναμμένους πυρσούς από 33 κεριά -όσα τα χρόνια του Χριστού – και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς μεταλαμπάδευσε το Άγιο Φως.
Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα μεταφέροντας το μήνυμα της Αναστάσεως και οι χιλιάδες πιστοί έσπευσαν να λάβουν το Φως της Αγάπης και της Ελπίδας.

Το ταξίδι ξεκίνησε και για τη Βηθλεέμ, τον τόπο γέννησης του Χριστού, όπου έγινε δεκτό με μεγάλη γιορτή.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος