Ειρηνική διευθέτηση της έντασης στην Κορεατική χεσόνησο ζητούν ΗΠΑ – Κίνα (video)

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και ο κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ΥΠΕΞ της Κίνας.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μετά τη συνεδρίαση σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν από την τρίτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε αυτόν τον μήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Γιουν Μπιάνγκ-σε δήλωσε σήμερα ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να «εξετάσει σοβαρά» το ενδεχόμενο να αποπέμψει από τις τάξεις του τη Βόρεια Κορέα διότι έχει παραβιάσει επανειλημμένα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες της απαγορεύουν να προχωρά σε πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να αντιδράσει στη νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας επισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κατά την ίδια πηγή, η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια «πρόκληση» που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι προχωρώντας σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, η Βόρεια Κορέα επέδειξε «περιφρόνηση» για τις επιθυμίες της Κίνας.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας καταδίκασε σήμερα τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την απόλυτα απαράδεκτη και μια παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της.

ΠΗΓΗ: Reuters, Yonhap

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος