Ισπανία: Απορρίπτει πρόταση της Κομισιόν να θεωρούνται πράσινη ενέργεια η πυρηνική και το φυσικό αέριο

Η ισπανική κυβέρνηση ακολουθώντας την στάση της Γερμανίας, απορρίπτει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεωρούνται πράσινες τεχνολογίες τόσο η πυρηνική ενέργεια όσο και οι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου, που τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο. «Το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν μπορούν να θεωρηθούν πράσινες ή βιώσιμες τεχνολογίες στους κανονισμούς ταξινόμησης, ανεξάρτητα από την πιθανότητα να συνεχιστούν οι επενδύσεις στη μία ή την άλλη», επισημαίνει το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και η επικεφαλής υπουργός Τερέσα Ριβέρα.

Η Ισπανία, τονίζει το υπουργείο, υπερασπίζεται ότι και οι δύο τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνονται στην κατηγορία  “κεχριμπαρένιο”, αλλά ότι δεν θεωρούνται “πράσινες”, καθώς προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά. Η ατομική ενέργεια δεν εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου, αλλά προκαλεί απόβλητα που είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούν. Το φυσικό αέριο επίσης αν και εκπέμπει πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από τις μονάδες άνθρακα, εξακολουθεί να τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα.

Στην Ε.Ε, ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της πυρηνικής ενέργειας ως πράσινη ενέργεια είναι η Γαλλία, μια χώρα στην οποία οι πυρηνικοί σταθμοί παράγουν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Η άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη, η Γερμανία, υπερασπίστηκε αυτή τη διάκριση για το φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιεί για να αντικαταστήσει τα παλιά εργοστάσια άνθρακα.

Στην Ισπανία υπάρχουν 7 πυρηνικά πάρκα: Almaraz I και Almaraz II (Κάθερες), Ascó I y Ascó II (Ταραγόνα), Cofrentes (Βαλένθια), Trillo (Γουαδαλαχάρα) y Vandellós (Ταραγόνα).

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος