ΗΠΑ: “Πλήρως δικαιολογημένη” η επίθεση – Μεντβέντεφ: “Στο χείλος της σύρραξης” (video)

Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία επιδεινώνουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας. Ο δίαυλος στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ- Ρωσίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, κλείνει (00:00 ώρα Ελλάδας), καθώς αναστέλεται η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια πτήσεων και την αποτροπή επεισοδίων στον εναέριο χώρο της Συρίας. Τα πυραυλικά πλήγματα στη συριακή στρατιωτική βάση, τα οποία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έστειλαν “ισχυρό μήνυμα στον κόσμο“, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. “Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί“, δήλωνε την ίδια ώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, την ώρα που ο Ρώσος ομόλογος της Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, διαβίβαζε το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν: “Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας και παραβίασαν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο“. Πολεμικό ρωσικό πλοίο κατευθύνεται στη Συρία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, για να δώσει εξηγήσεις για τις «περίεργες» επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Τίλερσον από την πλευρά του χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτική» την αντίδραση της Ρωσίας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του σχεδιάζουν να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στη Συρία.

Μεντβέντεφ: “Στο χείλος της σύρραξης” με ΗΠΑ

“Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χείλος σύρραξης”, ανέφερε νωρίτερα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ, 59 «Tomahawk» – ο καθένας εκ των οποίων κοστίζει 1,5 εκατομ.δολάρια- εκτοξεύτηκαν από την ανατολική Μεσόγειο και το αεροπλανοφόρο Porter, με στόχο τη συριακή αεροπορική βάση Σαϊράτ, στην κεντρική Συρία, όπου βρίσκονται και ρωσικά στρατεύματα.

ΗΠΑ: “Πλήρως δικαιολογημένη” η επίθεση – Μεντβέντεφ: “Στο χείλος της σύρραξης” (video)Η Συρία, μετά την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα, ανακοίνωσε ότι η βάση Αλ Σαϊράτ, λειτουργεί και πάλι εν μέρει, και πως δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και έπληξαν στόχους κοντά στην Παλμύρα, στην κεντρική Συρία.

Η φρεγάτα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Ναύαρχος Γκριγκορόβιτς» θα καταπλεύσει στην Μεσόγειο με προορισμό την ρωσική βάση που βρίσκεται στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για ρωσικές απώλειες λόγω της επίθεσης. Το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA μετέδιδε νωρίτερα ότι εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, πληροφορία που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Πάντως, η Ουάσιγκτον υποστήριξε νωρίτερα ότι “προειδοποίησε τη Ρωσία για τα επικείμενα πυραυλικά πλήγματα κι ότι έλαβε κάθε δυνατή προφύλαξη ώστε να μην χτυπηθεί ρωσικό προσωπικό”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Σχετική είδηση:

ΝΑΤ0 και Ε.Ε «κατανοούν» τους τόμαχοκ – Πούτιν: «Επιθετική μονομερής ενέργεια» (video)
Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος