Σαρώνει ο τυφώνας Μάθιου την Αϊτή -Αναφορές για νεκρούς

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που προκάλεσε ο σφοδρός τυφώνας Μάθιου, που σαρώνει σήμερα τη νοτιοδυτική Αϊτή. Αναφορές  για νεκρούς και αγνοούμενους από τους θυελλώδεις άνεμους που πνέουν με 230 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο Μάθιου, που είναι ο ισχυρότερος τυφώνας στην ευρύτερη περιοχή εδώ και 10 χρόνια, απειλώντας επίσης και την Κούβα, έπληξε την Αϊτή κοντά στην κοινότητα Λεζ Ανγκλέ σήμερα στις 07.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC) στο δελτίο που εξέδωσε στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Μάθιου αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις, όπου το ύψος του νερού θα ανέλθει μεταξύ 38 και 63 εκατοστών στη νότια Αϊτή ενώ τα κύματα θα ανέλθουν σε 1 μέτρο, σύμφωνα με το NHC. Βροχές θα πλήξουν επίσης το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και την ανατολική Κούβα με το νερό στα 20-30 εκατοστά και σε ορισμένες περιπτώσεις τα 50 εκατοστά.

Η χώρα μετρά ήδη τα πρώτα της θύματα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ένας άνδρας σκοτώθηκε στο ναυάγιο της βάρκας που επέβαινε την Παρασκευή, ενώ ένας δεύτερος αγνοείται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Μια άρρωστη γυναίκα υπέκυψε το βράδυ της Δευτέρας, στο Πορ Σαλούτ (νότια) καθώς δεν κατάφερε να βγει από το σπίτι της για να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, εξαιτίας των πλημμυρών.

Απομακρύνθηκαν παιδιά, κρατούμενοι

Οι αρχές πολιτικής προστασίας γνωστοποίησαν ότι 130 παιδιά απομακρύνθηκαν με λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο στην πρωτεύουσα, από ένα ορφανοτροφείο στην περιοχή Σιτέ Σολέιγ, την μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αϊτής.
Την ίδια ώρα οι αρχές απομάκρυναν 1000 κρατουμένους από τουλάχιστον 4 φυλακές προς ασφαλέστερες τοποθεσίες που αναμένεται να γλυτώσουν από τη σφοδρότητα του τυφώνα.
Ανησυχία υπάρχει και για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές  μετά τον σεισμό του 2010 όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.

πηγή ΑΜΠΕ
Σχετική Είδηση:Εικόνες από τον τυφώνα Μάθιου καταγράφει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος