Σφοδρή κριτική από ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς στον Ερντογάν

Βαθιά ανησυχία εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνείς οργανισμοί μετά το λουκέτο Ερντογάν σε περισσότερα από 130 κανάλια, εφημερίδες και πρακτορεία ειδήσεων στην Τουρκία.

Μεταξύ των ΜΜΕ που κλείνουν το πρακτορείο ειδήσεων Τζιχάν, οι εφημερίδες Ζαμάν και Ζαμάν Ντέιλι και η Μιλιέτ.
Η απόφαση Ερντογάν προκαλεί κύμα αντιδράσεων με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς να μιλούν για πράξεις ενάντια στο Σύνταγμα.

Ο Ουγκούρ Αγιάτς, πρόεδρος της τουρκικής δημοσιογραφικής ομοσπονδίας, μίλησε για απαράδεκτο γεγονός.
«Είναι απαράδεκτο που τόσοι άνθρωποι ερευνώνται, που έχουν ληφθεί αποφάσεις χωρίς κριτήριο και που αυτοί οι άνθρωποι τιμωρούνται γιατί εργάζονταν σε μέσα που ανήκαν στην οργάνωση του Γκιουλέν», τόνισε.

Οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα για 89 δημοσιογράφους τους οποίους κατηγορούν ως όργανα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλεσε ανησυχητική την απόφαση προειδοποιώντας την Άγκυρα να σεβαστεί τις βασικές ελευθερίες.

Οι εκκαθαρίσεις «ξεπερνούν κάθε μέτρο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Όταν 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και δικαστές απολύονται, χιλιάδες σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν και δεκάδες δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται, χωρίς να μην έχει επιβεβαιωθεί καμία άμεση σύνδεση με το πραξικόπημα, δεν μπορούμε απλά να σωπαίνουμε» επέμεινε ο Γερμανός υπουργός.

Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι για την ελευθερία του Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, επισήμαναν ότι η κλιμάκωση των εκκαθαρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία συνιστά «βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου», και ζήτησαν από τις τουρκικές αρχές να «επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις».

«Οι ταυτόχρονες συλλήψεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων και το κλείσιμο οργανισμών έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων συνιστούν ένα βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου και στην αρχή της κυβερνητικής ευθύνης» προειδοποιούν οι δύο αξιωματούχοι σε μια κοινή ανακοίνωση.

Μεγάλες ανακατατάξεις και αλλαγές αναμένονται και στις ένοπλες δυνάμεις, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – σύμφωνα με το CNN TURK – να θέλει ο στρατός και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών να ελέγχονται απευθείας από τον ίδιο.

Ήδη έχει ανακοινωθεί η απόταξη τουλάχιστον 1.700 στελεχών, τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ακόμη και την ώρα της συνεδρίασης του Στρατιωτικού Συμβουλίου δύο στρατηγοί παραιτήθηκαν από τη θέση τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος