Εντείνεται η προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για άμεση αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων της επιδημίας του Έμπολα στη Γουινέα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αναπτύσσοντας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ομάδες εμπειρογνωμόνων για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές στην ανταπόκριση και στην αποτροπή εκτεταμένων λοιμώξεων.
Οι υγειονομικές αρχές στη Γουινέα κατέγραψαν επισήμως στις 14 Φεβρουαρίου το πρώτο κρούσμα του Έμπολα μετά από τρία θετικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα σε αγροτική περιοχή. Είναι το πρώτο ξέσπασμα του Έμπολα στη Γουινέα μετά το 2016, όταν ένα μεγάλο κύμα της επιδημίας σάρωσε την χώρα, το οποίο μπόρεσε τελικά έπειτα από μεγάλες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο.
Εξαιτίας της νέας αύξησης των κρουσμάτων αποστολή 100 ατόμων του ΠΟΥ, από πολλές χώρες και τη Γουινέα, θα καταβάλουν άμεσες προσπάθειες για την ενίσχυση της επιτήρησης, της ανίχνευσης επαφών, των δοκιμών και της θεραπείας, καθώς και για την προετοιμασία για εμβολιασμό.
Για τον λόγο αυτό έφτασε στην Γουινέα στις 15 Φεβρουαρίου και πτήση με ιατρικό εξοπλισμό από τον ΠΟΥ και τους συνεργάτες του. Παράλληλα αποστολή με περισσότερες από 11.000 δόσεις εμβολίου κατά του Έμπολα αναμένεται να φτάσει στη Γουινέα αυτό το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, περισσότερες από 8.500 δόσεις θα αποσταλούν από τις ΗΠΑ, ώστε οι δόσεις να φτάσουν τις 20.000. Μια ομάδα εμβολιασμού 30 ατόμων έχει ήδη κινητοποιηθεί τοπικά και είναι έτοιμη να αναπτυχθεί μόλις παραληφθούν τα εμβόλια.
Εν τω μεταξύ, στη Δημοκρατία του Κονγκό, υπάρχουν μέχρι στιγμής τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, συμπεριλαμβανομένων δύο θανάτων. Ο ΠΟΥ έχει στείλει επιτόπου περίπου 20 εμπειρογνώμονες, υποστηρίζοντας τις εθνικές και επαρχιακές υγειονομικές αρχές. Περίπου 8.000 δόσεις εμβολίου παραμένουν ακόμη διαθέσιμες στη χώρα, ενώ ο εμβολιασμός ατόμων υψηλού κινδύνου ξεκίνησε επίσημα το επίκεντρο της επιδημίας στις 15 Φεβρουαρίου. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 70 άτομα.
Παράλληλα ο ΠΟΥ έχει αποδεσμεύσει 1,25 εκ. δολάρια για να στηρίξει την ανταπόκριση στη Γουινέα και να ενισχύσει την ετοιμότητα του Έμπολα στις γειτονικές χώρες όπως στην Ακτή του Ελεφαντοστού, την Γουινέα-Μπισάου, την Λιβερία, το Μάλι, την Σενεγάλη και τη Σιέρρα Λεόνε.
Καθώς το επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα στη Γουινέα βρίσκεται σε παραμεθόρια περιοχή, οι γειτονικές χώρες βρίσκονται ήδη σε εγρήγορση αυξάνοντας τα μέτρα δημόσιας υγείας και την επιτήρηση σε παραμεθόριες πόλεις και κοινότητες για τον γρήγορο εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών διασυνοριακών λοιμώξεων.
Η συνεχιζόμενη ανταπόκριση στη Γουινέα και η ετοιμότητα σε γειτονικές χώρες βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα 2014-2016 στη Δυτική Αφρική. Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική ξεκίνησε στη Γουινέα και εξαπλώθηκε στα χερσαία σύνορα μέχρι τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε. Όταν τέθηκε τελικά υπό έλεγχο, υπήρχαν 28.000 κρούσματα και 11.000 θάνατοι, καθιστώντας το, το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1976.
Ο Έμπολα είναι μια οξεία σοβαρή ιογενή ασθένεια και είναι εξαιρετικά θανατηφόρα. Χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση πυρετού, έντονη αδυναμία, μυϊκό πόνο, κεφαλαλγία, ναυτία και πονόλαιμο. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από εμετό, διάρροια, μειωμένη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο με εσωτερική όσο και με εξωτερική αιμορραγία.
Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος