Συνάντηση 20 υπουργών στο Παρίσι στις 20/10 για τη Μοσούλη

Υπουργοί από περίπου 20 χώρες θα συναντηθούν στη Γαλλία στις 20 Οκτωβρίου για να συζητήσουν το μέλλον της Μοσούλης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε ότι η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να κρατήσει “πολλές εβδομάδες”, ακόμη και “μήνες”. Ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που διεξάγουν την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι εξασφάλισαν τον έλεγχο περίπου 20 χωριών στα προάστια της πόλης κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης.Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φόβοι για εισροή τζιχαντιστών στην Ευρώπη αλλά και για πολύ σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή.

Μοσούλη: Φόβοι για εισροή ISIS στην ΕΕ 

Για τον κίνδυνο ροής τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη εάν πέσει το προπύργιο της οργάνωσης στη Μοσούλη μετά την ιρακινή επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης, προειδοποιεί, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ασφαλείας,Τζούλιαν Κινγκ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt.

Η ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, της Μοσούλης, είναι πιθανόν να οδηγήσει τους μαχητές της οργάνωσης που είναι έτοιμοι για δράση να επιστρέψουν στην Ευρώπη, δήλωσε ο Τζούλιαν Κινγκ και πρόσθεσε ότι ακόμη και ένας μικρός αριθμός (τζιχαντιστών) αντιπροσωπεύει σοβαρή απειλή.

Ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή από Διεθνείς Οργανισμούς

Την ίδια ώρα, η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης προδιαγράφεται μακρά και δημιουργεί πολύ σοβαρή ανησυχία για ανθρωπιστική καταστροφή η οποία απειλεί να πλήξει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, υπογραμμίζουν ο Τζούλιαν Κινγκ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Διεθνής Αμνησία και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Χιλιάδες άμαχοι που γλιτώνουν από το Ισλαμικό Κράτος πέφτουν θύματα κακοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία που κατέγραψε στις μαρτυρίες περίπου 470 πρώην αιχμαλώτων, αυτοπτών μαρτύρων και συγγενών θυμάτων.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που υπερασπίζονται το προπύργιό τους στην ιρακινή πόλη Μοσούλη, ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Λόγω του φόβου μιας επίθεσης με χημικά όπλα ο Διεθνής Οργανισμός  προμηθεύεται μάσκες αερίου.

Έκκληση προς όλες τις πλευρές στη Μάχη της Μοσούλης απευθύνει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Στο πλαίσιο αυτό έχει ενισχύσει τις ιατρικές της ομάδες, ανάμεσά τους και ειδικευμένες μονάδες περίθαλψης ασθενών θυμάτων επίθεσης με χημικά όπλα, ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, τοπικός διευθυντής για την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσουμε αεροπλάνα στη Μοσούλη όταν έρθει η ώρα

Τουρκικά αεροσκάφη δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί στην επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά θα αναπτυχθούν όταν έρθει η ώρα, φέρεται να δήλωσε την Τρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Γιλντιρίμ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συμφωνία για συμμετοχή της Τουρκίας στον συνασπισμό στο Ιράκ.

Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν από το γραφείο του Γιλντιρίμ. Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε πει πως τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ1

Σχετική Είδηση:ΗΠΑ και Βαγδάτη φοβούνται “κενό διοίκησης” στη Μοσούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος