Συρία: Στην όγδοη χρονιά του εμφυλίου με Γούτα και Αφρίν

Η όγδοη χρονιά εμφυλίου ξεκίνησε για τη Συρία χωρίς περιθώρια αισιοδοξίας ενώ ο απολογισμός επτά χρόνων φρίκης, ανέρχεται σε 465.000 νεκρούς και 12 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Νέα μαζική έξοδος 50.000 αμάχων από βορρά (Αφρίν) και νότο (Γούτα) βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την απειλή των ΗΠΑ για “βομβαρδισμό της Δαμασκού”, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς που άφησαν ακόμη 58 νεκρούς, στον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα της συριακής πρωτεύουσας, την ανατολική Γούτα. Την ίδια ώρα στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας, εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδιζαν την πόλη.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους συριακές πολιτοφυλακές έχουν στόχο την Αφρίν στο πλαίσιο επιχείρησης που έχουν εξαπολύσει από τον Ιανουάριο κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοδυτική Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ των YPG κατά των τουρκικών δυνάμεων στην σύγκρουση στην Αφρίν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο διευκρίνισε ότι οι οικογένειες εγκατέλειψαν την πόλη με λεωφορεία και αυτοκίνητα και κατευθύνθηκαν προς  χωριά που ελέγχουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Τον Μάρτιο του 2011, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στη νότια πόλη Deraa, εμπνευσμένες από την «αραβική άνοιξη» στις γειτονικές αραβικές χώρες.

Λόγω της κυβερνητικής καταστολής, ξέσπασαν νέες διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, υπέρ της παραίτησης του προέδρου Άσαντ, που υποσχέθηκε να συντρίψει αυτό που αποκαλούσε «τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το εξωτερικό».

Ο εμφύλιος ξεκίνησε με πυροβολισμούς, συνεχίστηκε με όλμους και κορυφώνεται με βομβαρδισμούς από αέρος, συνοψίζει το BBC, υπενθυμίζοντας επίσης ότι ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”, που κήρυξε τον πόλεμο στον Άσαντ συστάθηκε στην Τουρκία, όπου κατέφυγε ένας συνταγματάρχης μαζί με άλλους λιποτάκτες του συριακού στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος