Το Ιράκ επιτίθεται για την ανάκτηση εδαφών από ΙΚ και Κούρδους

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και οι επονομαζόμενες δυνάμεις λαϊκής κινητοποίησης άρχισαν να πλήττουν με πυροβολικό θέσεις Κούρδων μαχητών με πυροβολικό από τη Ζούμαρ στη βόρεια επαρχία Νινευή στo  βόρειο Ιράκ, όπως γνωστοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε νωρίς το πρωί σήμερα την έναρξη μιας επιχείρησης για την ανάκτηση των δυτικών περιοχών αλ Κάιμ και Ράουα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η αλ Κάιμ και η Ράουα είναι τα τελευταία τμήματα της ιρακινής επικράτειας που απομένουν στα χέρια του ΙΚ. Η οργάνωση κατέχει επίσης μέρος της συριακής επικράτειας στην άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της συρρικνώνεται καθώς οι τζιχαντιστές υποχωρούν αντιμέτωποι με δύο χωριστές εφόδους — μία από μέρους μιας αραβοκουρδικής συμμαχίας που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ κι άλλη μία από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Τα μέλη του ΙΚ δεν έχουν άλλες επιλογές πέραν του να «πεθάνουν ή να παραδοθούν», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν προέτρεψε τις ιρακινές δυνάμεις να αποσυρθούν από την περιοχή και να δεχθούν την προσφορά της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για συνομιλίες χωρίς όρους προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ.

Ακόμη απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να «σταματήσει την επικίνδυνη συμπεριφορά» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι,που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ιραν, ανακοίνωσε δια του γραφείου του στη Βαγδάτη ότι θα δεχθεί «μόνο την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος» για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, απορρίπτοντας την πρόταση που διατύπωσαν την Τετάρτη οι Κούρδοι.

Δηλαδή «το πάγωμα των αποτελεσμάτων» του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του, το οποίο έχει προκαλέσει βαθιά κρίση μεταξύ της Βαγδάτης και της Αρμπίλ, προκειμένου να αποφευχθεί «ο πόλεμος» και «η καταστροφή του κοινωνικού ιστού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος