Βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη – Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη (video)

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ.

Την Τρίτη λίγο μετά τα μεσάνυχτα ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει σε ένα όχημα μπροστά από ένα κατάστημα που πουλούσε παγωτά στην συνοικία Καράντα, στο κέντρο της Βαγδάτης.

«Ο απολογισμός ανέρχεται σε 16 νεκρούς και 75 τραυματίες, εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά».

Το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου που χρησιμοποιεί για την προπαγάνδα του, το Amaq, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που είχε στόχο «μια συγκέντρωση σιιτών».

Ο Μπρετ Μακγκούρκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό στο Ιράκ και στη Συρία καταδίκασε την επίθεση. «Οι τρομοκράτες του ΙΚ έβαλαν στο στόχαστρό τους παιδιά και οικογένειες που περνούσαν καλά σε ένα παγωτατζίδικο. Υποστηρίζουμε το Ιράκ ενάντια στο κακό».

Λίγες ώρες αργότερα ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη γέφυρα των Μαρτύρων, μια από τις κεντρικές γέφυρες της Βαγδάτης.

«Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος που είχε στόχο αμάχους», διευκρίνισε ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εν μέσω του μήνα του Ραμαζανιού.

Στην Καράντα είχε σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη με παγιδευμένο φορτηγό τον Ιούλιο του 2016, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 324 άνθρωποι.

Οι νέες επιθέσεις στην Βαγδάτη έρχονται καθώς οι ιρακινές δυνάμεις μάχονται για την ανακατάληψη και των τελευταίων τμημάτων της Μοσούλης από την ISIS, και ενώ στις Φιλιππίνες ο στρατός συγκρούεται με μαχητές – πιστούς στην οργάνωση – που έχουν εισβάλλει στην πόλη Μαράουι, στο νησί Μιντανάο.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-1 ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος