Κόστα Ρίκα: Εξελέγη πρόεδρος ο Ροδρίγο Τσάβες

Ο συντηρητικός Ροδρίγο Τσάβες, άλλοτε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξελέγη την Κυριακή 3/4πρόεδρος για τετραετή θητεία στην Κόστα Ρίκα, χώρα που χαρακτηρίζεται από τις πιο σταθερές στη Λατινική Αμερική μεν, αλλά έχει πιαστεί τα τελευταία χρόνια στην αρπάγη βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ο κεντρώος αντίπαλός του, ο Χοσέ Μαρία Φιγκέρες, παραδέχθηκε τη νίκη του κ. Τσάβες, ο οποίος λάμβανε το 52,9% των ψήφων, έναντι 47,1% του αντιπάλου του, με το 89% των ψηφοδελτίων να έχει ενσωματωθεί, σύμφωνα με το ανώτατο εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), την εθνική εφορευτική επιτροπή.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες χθες στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής, που για χρόνια χαρακτηριζόταν η σταθερότερη στην περιοχή. Η διαδικασία εκτυλίχθηκε ομαλά, χωρίς κάποιο σοβαρό επεισόδιο.

«Η Κόστα Ρίκα ψήφισε και ο λαός μίλησε. Ως δημοκράτες, θα σεβόμαστε πάντα την λαϊκή ετυμηγορία. Συγχαίρω τον Ροδρίγο Τσάβες και του εύχομαι ό,τι καλύτερο», είπε ο κ. Φιγκέρες, πρώην πρόεδρος της χώρας (1994-1998), απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του.

«Αποδέχομαι με την πιο βαθιά ταπεινότητα αυτή την ιερή απόφαση του κοσταρικανού λαού. Το αποτέλεσμα δεν είναι για μένα ούτε μετάλλιο, ούτε τρόπαιο, αλλά τεράστια ευθύνη», είπε από την πλευρά του ο κ. Τσάβες.

Ο 60χρονος πολιτικός υπόσχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Κόστα Ρίκα: το εξωτερικό χρέος, που ξεπερνά το 70% του ΑΕΠ, το ποσοστό της φτώχειας, η οποία πλέον μαστίζει το 23% του πληθυσμού, την ανεργία, που βρίσκεται στο 14%, τα σκάνδαλα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία δυνάμει του Συντάγματος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος