ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Mανιάνα Καλογεράκη
«Κανένας απολύτως Ουκρανός που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, και χρήζει βοήθειας, δεν θα περιμένει», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά άμεσα για να παρέχει όποια βοήθεια ζητηθεί, είτε στέγασης, είτε σίτισης, είτε οποιασδήποτε άλλης βοήθειας.
Ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, με στόχο τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών του κράτους σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των αφίξεων Ουκρανών, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων στέγασης και κοινωνικής προστασίας, πρόσβασης στην αγορά εργασίας, πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι υφίσταται «συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία όσον αφορά τη διαχείριση των Ουκρανών που έχουν αφιχθεί στις χώρες κράτη μέλη, μετά την 24η Φεβρουαρίου».
«Η Κύπρος έχει ήδη δεσμευτεί και απαντήσει ότι συμμορφώνεται απόλυτα με την ευρωπαϊκή οδηγία», δήλωσε ο κ. Νουρής.
«Σήμερα είμαστε εδώ, ένα διευρυμένο κλιμάκιο από συναδέλφους υπουργούς και τεχνοκράτες για να μελετήσουμε τα πολύ συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της αναγκαιότητας για την εναρμόνισή μας με την οδηγία», είπε.
Σημείωσε ότι το πρώτο θέμα «αφορά τις διαδικασίες εγγραφής των Ουκρανών στη χώρα μας, ώστε να τους παραχωρηθεί η διεθνής προστασία». «Tο δεύτερο αφορά τα θέματα στέγασης και κοινωνικής προστασίας. To τρίτο την πρόσβαση στην εργασία, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το θέμα της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Ευχαριστώντας όλα τα υπουργεία που μετείχαν στη σύσκεψη, ενημέρωσε ότι έχει αποφασιστεί μια απλή συγκεκριμένη διαδικασία που αφορά τους Ουκρανούς που έχουν αφιχθεί στη Δημοκρατία μετά την 24η Φεβρουαρίου, οι οποίοι αριθμούν σήμερα 6024 άτομα. «Πρόσθετα υπάρχουν στη Δημοκρατία άλλοι 2300, οι οποίοι είναι ήδη στην Κύπρο, οι οποίοι βρίσκονται εδώ ως τουρίστες ή για κάποιους άλλους λόγους και προφανώς οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί», σημείωσε ο υπουργός.
«Άρα μιλάμε για έναν αριθμό που σήμερα αριθμεί στη Δημοκρατία γύρω στους 8000, για τους οποίους θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαχείριση αυτών των ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Νουρής.
Εξήγησε ότι έχουν γίνει όλες οι διευθετήσεις και ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις με ηλεκτρονική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία θα μπορούν να εγγράφονται οι συγκεκριμένοι Ουκρανοί. Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί αυθημερόν θα παίρνουν έγκριση με ηλεκτρονικό τρόπο από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκεκριμένη άδεια. Από ‘κει και έπειτα, συνέχισε, «θα πρέπει να προχωρούν στα επαρχιακά κλιμάκια της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για τη λήψη βιομετρικών στοιχείων, ώστε να τους εκδίδεται μια πλαστική κάρτα, η οποία θα είναι διάρκειας μέχρι 12 μήνες – μέχρι τον Μάρτιο 2023 – όπως η ευρωπαϊκή οδηγία». Η κάρτα, εξήγησε, θα τους παραχωρεί όλα τα δικαιώματα σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εργασίας, επιδοματικής ή στεγαστικής πολιτικής.
«Το υφυπουργείο Τουρισμού έχει ήδη δεσμεύσει έναν αριθμό γύρω στα 3000 δωμάτια για να μπορεί να υποδεχτεί αυτούς τους ανθρώπους», είπε.
Σημείωσε ότι με το αρμόδιο υφυπουργείο Πρόνοιας θα υπάρξει συντονισμός «για να κατευθύνονται ανάλογα με την φυσιογνωμία της οικογένειας σε αυτά τα καταλύματα». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «το υφυπουργείο Πρόνοιας θα ανακοινώσει τον τρόπο της επιδοματικής πολιτικής, την οποία θα καταθέσει και προς έγκριση στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».
Μιλώντας για το δικαίωμα εργασίας είπε πως δίνεται σε όλους ανεξαιρέτως με την παρουσίαση της συγκεκριμένης κάρτας. Ενημέρωσε ότι οι εργοδότες που επιθυμούν να εργοδοτήσουν Ουκρανούς θα μπορούν να δηλώσουν πρόθεση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και ποια επαγγέλματα τους ενδιαφέρουν.
Οι Ουκρανοί, πρόσθεσε, με την προσκόμιση και την παρουσίαση της συγκεκριμένης κάρτας, θα έχουν το δικαίωμα να εργοδοτηθούν, όπως εργοδοτούνται οι Κύπριοι και οι κοινοτικοί ή και υπήκοοι τρίτων χωρών.
«Το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παρέχεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας», τόνισε.
Αναφερθείς στο θέμα της εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, «χρειάζεται μια ειδική ρύθμιση όσον αφορά τις δυνατότητες των σχολείων να υποδεχτούν συγκεκριμένους αριθμούς».
«Είναι κάτι το οποίο ανέλαβε βεβαίως το αρμόδιο υπουργείο και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε στην περίπτωση εκδήλωσης πρόθεσης ενδιαφέροντος, να μπορούν να ταξινομηθούν τα παιδιά κάτω των 18 ετών – που είναι η υποχρέωσή μας- στα διάφορα σχολεία», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «το χρονοδιάγραμμα τρέχει από τώρα».
«Η απόφαση της σύσκεψης είναι ότι κανένας απολύτως Ουκρανός που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, και χρήζει βοήθειας, δεν θα περιμένει» και σημείωσε ότι δεν χρειάζεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχομένης εβδομάδας για την επισημοποίηση.
«Για όσους ανθρώπους ενδεχόμενα αποταθούν και έχουν σήμερα ανάγκη, είτε ανάγκη στέγασης, είτε ανάγκη σίτισης, είτε οποιασδήποτε άλλης βοήθειας, αυτή θα παρασχεθεί κατ΄εξαίρεση», τόνισε.
«Και βεβαίως από τη στιγμή που θα προχωρήσει η εγγραφή των ανθρώπων στο σύστημα που έχω προαναγγείλει, τότε θα ξέρουμε τη φυσιογνωμία των ροών» είπε. Πρόσθεσε ότι θα γνωρίζουν και ποιοι είναι μονήρεις, ποιοι είναι οικογένειες, πόσα είναι τα παιδιά, πόσοι είναι οι άνδρες και οι γυναίκες και κατ΄ αναλογία θα ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Είναι επάναγκες να ξέρουμε ακριβώς τη φυσιογνωμία αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα είναι στη χώρα μας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτή την ώρα δεν είναι γνωστή όμως, όπως δήλωσε, «θα την ξέρουμε τις επόμενες λίγες ώρες».
«Αντιδρά άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία όπως ήδη το έχει πράξει και τις προηγούμενες ημέρες. Και όποιοι χρειάζονται την όποια βοήθεια, αυτή θα παρασχεθεί άμεσα χωρίς – επαναλαμβάνω – να περιμένουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα βασικά θέματα της σίτισης και της στέγασης», κατέληξε ο Υπουργός.
Στη σύσκεψη παρέστησαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και κ.Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κυριάκος Κούσιος και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση, ο Επίτροπος του Πολίτη κ. Παναγιώτης Σεντώνα καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί από αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος