Λευκορωσία: Προς πέμπτη θητεία ο Λουκασένκο μετά τις εκλογές

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βγήκε για πέμπτη συνεχή φορά πρόεδρος της Λευκορωσίας, με την κεντρική επιτροπή των εκλογών να ανακοινώνει συντριπτική νίκη με ποσοστό 83,5%, και μερίδα της αντιπολίτευσης να απαντά με μποϋκοτάζ λόγω αμφιβολιών για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάντως, η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%.
Στις εκλογές συμμετείχαν άλλοι τρεις υποψήφιοι, εκ των οποίων οι δύο θεωρούνται πιστοί στον Λουκασένκο.
Η τρίτη υποψήφια, Τατιάνα Κοροτκέβιτς, εκπροσωπεί την αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο θεωρείται διασπασμένη.

Οι προηγούμενες εκλογές το 2010, θεωρούνται ως αποκορύφωμα της απολυταρχικής του διακυβέρνησης, καθώς μετά την εκλογική νίκη, ο Λευκορώσος ηγέτης έδωσε εντολή στην αστυνομία να καταπνίξει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο κέντρο του Μινσκ.

Στις εκλογές του 2015 η υποστήριξη στον εξηντάχρονο ηγέτη που κυβερνά 20 χρόνια, φέρεται να ενισχύθηκε μετά την κριτική που άσκησε o Αλεξάντερ Λουκασένκο σχετικά με την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία πέρυσι, καθώς και το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξένησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό ζήτημα, συγχρόνως με την απονομή χάριτος από τον ίδιο σε έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Η Δύση είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα απομονώσει τον Λευκορώσο πρόεδρο, τον οποίο είχε αποκαλέσει «τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης» το 2005 η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα του και της καταστολής των πολιτικών του αντιπάλων.

Από το 2004 η ΕΕ έχει επιβάλει σειρά κυρώσεων, αλλά φαίνεται να εξετάζει τη μερική, τουλάχιστον, αναθεώρησή τους, εάν η έκθεση των διεθνών παρατηρητών οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες στις εκλογές της Κυριακής.

«Η μπάλα βρίσκεται τώρα αποκλειστικά στο γήπεδο της Δύσης» δήλωσε ο ηγέτης της Λευκορωσίας προσερχόμενος στις κάλπες.

Υπάρχουν χειρότερες δικτατορίες, δήλωσε προεκλογικά ο Λουκασένκο στο πρακτορείο Bloomberg, αφήνοντας αιχμές για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τη στιγμή που η Λευκορωσία απολαμβάνει ειδικά εμπορικά προνόμια από το Κρεμλίνο.

Σε μία ένδειξη πιο ήπιας μεταχείρισης της αντιπολίτευσης η αστυνομία του Μινσκ επέτρεψε τη διεξαγωγή αντικυβερνητικής διαδήλωσης την παραμονή των εκλογών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος