Λονδίνο: Κοινό ανακοινωθέν για την Ουκρανία της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης

Λονδίνο — Ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στους ηγέτες του βορειοευρωπαϊκού συνασπισμού άμυνας & ασφάλειας JEF που είναι τα αρχικά για την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε βοήθεια ενώ είπε ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία εάν δεν τον σταματήσουν και αναφέρθηκε στην εχθρότητα που έχει δείξει προς άλλα κράτη όπως η Φινλανδία.

Ορισμένα μέλη του Συνασπισμού JEF αντιμετωπίζουν επιθετικότητα από τη Ρωσία στα χερσαία σύνορα τους, στον αέρα αλλά και στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα ενώ πολλοί αντιμετωπίζουν και αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο.

Οι ηγέτες από την Δανία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία συνεδρίασαν με θέμα την κρίση στην Ουκρανία αλλά και τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια. 

Στην κοινή τους ανακοίνωση καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τη “βάναυση επίθεση” του Πούτιν κατά της Ουκρανίας: “Πρόκειται για σαφή παραβίαση της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας και κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας βάσει του διεθνούς δικαίου”.

Ο βορειοευρωπαϊκός συνασπισμός για την άμυνα και την ασφάλεια κάλεσε τη Ρωσία “να εφαρμόσει και να διατηρήσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει την αναπτυσσόμενη ανθρωπιστική κρίση και να επιτρέψει την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας σε τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια”.

Οι χώρες της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής  υποστηρίζουν τις έρευνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου και πιστεύουν ότι ο κόσμος θα ζητήσει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τις πράξεις της. 

“Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει” διαμηνύουν οι 10 ηγέτες — Συνεργάζονται για περαιτέρω κυρώσεις ενώ δεσμεύονται για στρατιωτική βοήθεια

“Τα έθνη του JEF παραμένουν προσηλωμένα στην υποστήριξη της Ουκρανίας με ρυθμό με στρατιωτική βοήθεια για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να αμυνθεί καλύτερα”.

Τα έθνη της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης συμφώνησαν ότι, καθώς έχουν κοινά συμφέροντα, θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί και να επιλέγουν τον τρόπο άμυνας και αναχαίτισης ώστε να διατηρήσουν την ασφάλειας των χωρών τους.

Θα εργαστούμε συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια, μεταξύ άλλων μέσω της επαναβαθμονόμησης της προσέγγισής μας στη Ρωσία, της μείωσης της εξάρτησής μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, της συμμετοχής στην άμυνα σε συνδυασμό με τους Συμμάχους μας, της ενίσχυσης της συνεργασίας μας εντός και εκτός του JEF, και να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση ενός ασφαλέστερου και πιο ειρηνικού κόσμου”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος