Μαλί: Νέο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό παρέλαβε η κυβέρνηση των συνταγματαρχών

Array

Νέο στρατιωτικό εξοπλισμό από τον εταίρο του, τη Ρωσία, παρέλαβε χθες Τρίτη 9/8, το Μαλί, ενώ ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε ποσό σχεδόν 420 εκατομμυρίων ευρώ διαθέτοντας αξιόγραφα στην περιφερειακή αγορά.

Σε ομιλία του, ο υπουργός Άμυνας του Μαλί, Σαντιό Καμαρά, εκ των ισχυρών ανδρών του στρατιωτικού καθεστώτος, εξήρε την «αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία» κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής με παρόντες Ρώσους διπλωμάτες και τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας του Σαχέλ.

Οι συνταγματάρχες, που κατέλαβαν με πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020 την εξουσία στο κράτος σε βαθιά κρίση ασφαλείας, έστρεψαν την πλάτη στη Γαλλία, που είχε εμπλακεί στρατιωτικά στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών από το 2013, επιλέγοντας να συνεργαστούν στενότερα με τη Ρωσία.

Η Μόσχα παρέδωσε στο στρατιωτικό καθεστώς τον Μάρτιο αρκετά επιθετικά ελικόπτερα και όπλα. Επίσης, το Μαλί υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό αυτών που η στρατιωτική χούντα παρουσιάζει ως Ρώσους εκπαιδευτές.

Αυτή η «στροφή» του στρατιωτικού καθεστώτος προκάλεσε αντιδράσεις από τους δυτικούς εταίρους  της χώρας που στηλιτεύουν την καταφυγή από τη στρατιωτική χούντα στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, διαβόητη για τη δράση της. Το καθεστώς το διαψεύδει και μιλά για συνεργασία με τον ρωσικό στρατό.

Η Μόσχα όμως  αναγνώρισε τον Μάιο ότι η Βάγκνερ είναι παρούσα στο Μαλί «σε εμπορική βάση».

Το Μαλί παραμένει βυθισμένο σε μείζονα κρίση από το 2012. Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που αρχικά περιοριζόταν στο βόρειο τμήμα της χώρας, έχει πλέον εξαπλωθεί σε κεντρικές και νότιες περιοχές του, καθώς και στις γειτονικές χώρες, στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα.

Το Μπαμακό εξάλλου αντιμετώπισε οικονομικές κυρώσεις για έξι μήνες από τους εταίρους του στη δυτική Αφρική, διότι η στρατιωτική χούντα δεν τίμησε τις δεσμεύσεις της ως προς τη διεξαγωγή εκλογών.

Οι κυρώσεις αυτές, που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία του Μαλί, ήρθησαν στις αρχές Ιουλίου, αφού παρουσιάστηκε χρονοδιάγραμμα που ορίζει ότι οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος