Μαρία Ζαχάροβα: Εποικοδομητική η σχέση Ρωσίας – Ελλάδας

ανταπόκριση από τη Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Στη σημασία που έχει για τη Ρωσία η διαχρονική της σχέση, αλλά και οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρθηκε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

“Την 25 Μαρτίου φέτος η Ελληνική Δημοκρατία γιόρτασε 200 χρόνια από την αρχή του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, ο οποίος κατέληξε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Η Ρωσική Αυτοκρατορία συνέβαλε με κάθε δυνατό τρόπο στην απόκτηση ανεξάρτητου καθεστώτος και στην Ελλάδα, στη διατήρηση της μοναδικότητας, του πολιτισμού και της θρησκείας της. Είναι βαθιά συμβολικό ότι ο πρώτος κυβερνήτης της απελευθερωμένης Ελλάδας ήταν ένας εξέχων Ρώσος πολιτικός ελληνικής καταγωγής, επικεφαλής των υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Η ρωσο-ελληνική εταιρική σχέση στην παρούσα φάση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα σταθερό ιστορικό υπόβαθρο και είναι ανοιχτή και δυναμική από τη φύση της. Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, διατηρήθηκε τακτικός ο πολιτικός διάλογος.

Καταβάλλονται από κοινού μέτρα για την τόνωση του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών ανταλλαγών. Εφαρμόζεται η συμφωνία για τη διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας 2021.

Έχει δημιουργηθεί εποικοδομητική αλληλεπίδραση σε πολυμερείς μορφές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ, και του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Ως επιβεβαίωση της σημασίας της ανάπτυξης σχέσεων με την Ελληνική Δημοκρατία είναι η συμμετοχή του Προέδρου της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στις κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα στις 24-25 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με αφορμή της 200ης επετείου από την έναρξη του ελληνικού εθνικού απελευθερωτικού αγώνα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε απέστειλε χαιρετισμό στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες του Φόρουμ Δημόσιας Διπλωματίας που ήταν αφιερωμένο σε αυτό το γεγονός”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος