«Με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί» ο Αμπντεσλάμ στο Παρίσι (vid)

«Αν ήθελα, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Ευτυχώς δεν έφθασα μέχρι τέλους», φέρεται να δήλωσε σχετικά με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ στον αδελφό του, Μοχάμεντ, ο οποίος τον επισκέφτηκε την Παρασκευή στη φυλακή της Μπριζ στο Βέλγιο.

Όπως ανέφερε ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV, ο αδελφός του «με τη θέλησή του αρνήθηκε να ανατιναχθεί».

Σύμφωνα με τον Μ. Αμπντεσλάμ, ο αδελφός του, ο οποίος συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και πρόκειται να εκδοθεί στη Γαλλία, «θέλει να συνεργαστεί καθώς πρέπει να λογοδοτήσει, αλλά όχι στο Βέλγιο».

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ φέρεται να έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, για τις οποίες είναι ενήμερος, «καθώς έχει τηλεόραση στο κελί του».

Είχε συλληφθεί τέσσερις ημέρες πριν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο μετρό και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 32 άνθρωποι.

Σύμφωνα με αποσπάσματα των πρακτικών της ακροαματικής διαδικασίας στο Βέλγιο, τα οποία δημοσίευσαν η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το BFMTV στις 25 Μαρτίου, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ υποβάθμισε τον ρόλο του στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου, ο δέκατος άνθρωπος -και μόνος επιζήσας- των τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και το Σεν-Ντενί, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, είπε ότι έπρεπε να πάει στο Σταντ ντε Φρανς «για να ανατιναχθεί». «Αποφάσισα να μην το κάνω όταν πάρκαρα το αυτοκίνητο. Άφησα τους τρεις επιβάτες μου και ξαναέφυγα. Οδήγησα τυχαία», είχε πει τότε στους ανακριτές.

Οι ανακριτές εξετάζουν αν ο Αμπντεσλάμ είχε αναλάβει ή όχι να πραγματοποιήσει επίθεση βόρεια του Παρισιού που αναφέρεται μεν στην προκήρυξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος -με την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη-, αλλά δεν διαπράχθηκε.

Η βελγική δικαιοσύνη έδωσε την Πέμπτη το «πράσινο φως» για την έκδοσή του στη Γαλλία.

«Εκτός ειδικών περιστάσεων» θα μεταφερθεί στη Γαλλία μέσα σε δέκα ημέρες, είχε διαβεβαιώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ιρβοάς.

Ο ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, μικροκακοποιός που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, μεγάλωσε στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών. Ο δήμος αυτός ήταν το κέντρο του δικτύου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που έσπειρε τον θάνατο στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Φρανσουά Μολένς, ο Αμπντεσλάμ «είχε κεντρικό ρόλο στη συγκρότηση της ομάδας των δραστών της 13ης Νοεμβρίου» συμμετέχοντας «στην άφιξη ενός ορισμένου αριθμού τρομοκρατών στην Ευρώπη» και «στην επιμελητειακή προετοιμασία των επιθέσεων αυτών».

Η σύλληψή του έπειτα από τέσσερις και πλέον μήνες καταδίωξης φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι επέσπευσε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος