Μέτρα για το 5ο κύμα κορονοϊού λαμβάνουν οι ισπανικές Αυτονομίες – Εμβολιασμοί σε 24ωρη βάση

Με μία ταχύτητα χωρίς προηγούμενο οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας βλέπουν τον γενικό δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού να ανεβαίνει στα 252 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ενώ ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στα 814 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικίες των 20 ετών τις τελευταίες 14 ημέρες.

Παρόλα αυτά η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας ανακοινώνει πως δεν είναι απαραίτητη η επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αφού ούτως ή άλλως επιβάλλεται όταν δεν τηρείται η απόσταση του ενάμισυ μέτρου. Κάτι που με κάθε βεβαιότητα δεν τηρείται κυρίως από τις νεαρές ηλικίες και ειδικότερα στις νυχτερινές εξόδους τους. Ούτε όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας όπως συνέβαινε μέχρι και την 9η Μαΐου, οπότε και έληξε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνει η υπουργός: “Υπάρχει ήδη ένα ευρύ πλαίσιο από ντοκουμέντα, στρατηγικές αλλά και μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από όλους στην καθημερινή σύσκεψη του υπουργείου με τους εκπροσώπους των Αυτονομιών και είναι στην διακριτική τους ευχέρεια να τα χρησιμοποιήσουν”.

Το υπουργείο Υγείας πρότεινε ήδη στις Αυτονομίες την διάθεση 5 εκατ. τεστ αντιγόνων προκειμένου να εντοπίζουν τα ασυμπτωματικά κρούσματα καθώς επίσης παραχωρεί και τους ιχνηλάτες του υπουργείου Άμυνας.

Ήδη αρκετές Αυτονομίες αποφασίζουν δικά τους μέτρα όπως για παράδειγμα η Καταλονία, η οποία αποφασίζει το κλείσιμο σε κάθε είδους νυχτερινή ψυχαγωγία για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέτρο που αντίστοιχα είχε λάβει και η Καντάβρια την περασμένη εβδομάδα σε αρκετούς δήμους της. Η Αστούριας, Ναβάρρα και Βαλεαρίδες ζητούν την συμμετοχή των νέων και προωθούν τον έλεγχο μεταξύ τους, ενώ η Καστίγια και Λεόν επέλεξε να φρενάρει την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Η Αραγκόν και η Ναβάρρα επιβάλλουν υποχρεωτικό κλείσιμο της εστίασης και των χώρων διασκέδασης τα μεσάνυχτα, ενώ η Καντάβρια και η Εξτεμαδούρα ξεκινούν τους εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 29 ετών.

Η Γαλικία θα απαιτήσει την παρουσίαση αρνητικού τεστ PCR 48 ώρες πριν από τη χρήση χώρων νυχτερινής διασκέδασης και θα σφραγίσει επίσης πάρκα, παραλίες και χώρους συγκέντρωσης νέων σε όλη την Αυτονομία για να αποφύγει τις “πηγές μόλυνσης”.

Στην δε Αυτονομία της Μαδρίτης για πρώτη φορά σε ένα χρόνο δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από κορονοϊό. Όμως στην ίδια Αυτονομία η παραλλαγή Delta την τελευταία εβδομάδα εμφανίζεται στο 44,3% στο σύνολο των τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί. Μάλιστα το 88% των κρουσμάτων ήταν σε ηλικίες 15-24 ετών.

Η διαφορά πάντως με όλα τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας είναι ότι τώρα πλέον τουλάχιστον το 57% του πληθυσμού (περίπου 27 εκατ.) έχουν λάβει την πρώτη δόση και το 42% (περίπου 20 εκατ.) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Επίσης δεν παρατηρείται πρόβλημα στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, όπως συνέβαινε με το πρώτο και τεράστιο κύμα. Μάλιστα σε πολλές περιοχές υιοθετούνται και εμβολιασμοί όλο το 24ωρο.
Ούτως ή άλλως ο εμβολιασμός θεωρείται το βασικό εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος