Μεξικό: Νέα δολοφονία δημοσιογράφου -Η όγδοη εκτέλεση από την αρχή του έτους

Ο όγδοος δημοσιογράφος έπεσε νεκρός, χθες Τρίτη, από πυρά εκτελεστών  στο Μεξικό.

Την είδηση ανακοίνωσε  εισαγγελικός λειτουργός της Μιτσοακάν, δυτικής μεξικανικής πολιτείας η οποία μαστίζεται εδώ και χρόνια από τη βία των καρτέλ των ναρκωτικών.

Το θύμα είναι δημοσιογράφος Αρμάντο Λινάρες, ο διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Monitor Michoacan. Τον σκότωσαν μέσα στο σπίτι του, στη Σιτακουάρο. Το πτώμα του βρέθηκε με τραύματα από σφαίρες.

ο Αμάντο Λινάρες είχε καταγγείλει πως ο ίδιος και η ομάδα του δέχονταν απειλές διότι έφεραν στο φως υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες ενέχονταν αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι.

«Δεν είμαστε οπλισμένοι, δεν φέρουμε όπλα. Η μοναδική μας άμυνα είναι η γραφίδα μας, το μολύβι μας», είχε πει σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε μετά τον φόνο του συνεργάτη του, Ρομπέρτο Τολέδο, την 31η Ιανουαρίου.

Κάπου 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η RSF.

Η κυβέρνηση του  Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει κατηγορηθεί για αδράνεια  και μόλις στις αρχές του μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο κάλεσε τις μεξικανικές αρχές να «εγγυηθούν την προστασία και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η αντίδραση του Μεξικανού πρόεδρου ήταν οργισμένη και κατηγόρησε το ΕΚ για υποστήριξη της «στρατηγικής ανατροπής του με πραξικόπημα» που αποδίδει σε πολιτικούς του αντιπάλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος