Μίνι σύνοδος κορυφής μεταξύ οκτώ χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας την Πέμπτη για το προσφυγικό

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο αυστριακό εκπρόσωπο, οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, κυρίως για το ακανθώδες θέμα της επανεγκατάστασης στα εδάφη τους των προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

Η Τουρκία, που θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό της Αχμέτ Νταβούτογλου, θα λάβει μέρος σε αυτή τη μίνι σύνοδο κορυφής μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου, καθώς και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έπειτα από την τελευταία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια», δήλωσε την Τρίτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του στη Σόφια.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει περισσότερα «κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της και θέλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία το ταχύτερο δυνατό.

Εξάλλου, την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση για τη θέσπιση ενός συστήματος αποδοχής εκτοπισμένων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος θα αποτελεί η μείωση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα από την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Τουρκίας.

Εφόσον ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τα κράτη-μέλη καλούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Συγκεκριμένα η κατανομή μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών-μελών θα βασίζεται στις δυνατότητες απορρόφησης, υποδοχής και ενσωμάτωσής τους, καθώς και στο μέγεθος του πληθυσμού, στο ΑΕΠ, στις προηγούμενες επιδόσεις στην αναγνώριση ασύλου και στα εθνικά ποσοστά ανεργίας.

Επιπλέον, στα άτομα που επωφελούνται από το καθεστώς αυτό θα πρέπει να χορηγείται επικουρική προστασία ή ισοδύναμο καθεστώς προσωρινής παραμονής, για όχι λιγότερο από ένα έτος.

Το σχέδιο της Επιτροπής αναμένεται να κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, εφόσον το σχέδιο που παρουσιάστηκε γίνει δεκτό από τα κράτη- μέλη, θα ισχύει μόνο για τους αιτούντες άσυλο που έχουν καταχωρηθεί από τις τουρκικές αρχές πριν από τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στις 29 Νοεμβρίου.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος