Μόνο ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες – Στήριξη στην Ελλάδα από την Α. Μέρκελ (vid)

Όλοι εναντίον όλων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό. Με πρώτο σταθμό τη Βιέννη και τελικό την Αθήνα ο Ντόναλντ Τουσκ ξεκίνησε την περιοδεία του προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά την πολιτική της στηρίζοντας ανοιχτά την Ελλάδα. “Θέλουμε να επαναφέρουμε τη Σένγκεν και θέλουμε να τερματιστεί η πολιτική του μαζικού περάσματος. Λυπάμαι που δεν αρχίσαμε με την αποστολή του ΝΑΤΟ, που δεν έχουμε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, γεγονός που συνεπάγεται να υπάρχουν τώρα πολλοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε και ο Κροάτης πρωθυπουργός, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σ’ αυτήν την κατάσταση. Και για αυτό, είμαι σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Α. Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή λίγες μέρες πριν την Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Τόνισε πως είναι συμφέρον της Γερμανίας να παλέψει για την Ευρώπη του κοινού νομίσματος και των ανοικτών συνόρων.

Τα γεγονότα στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως η ευρωπαϊκή είναι η μόνη λύση στο θέμα: “Οι εικόνες που είδαμε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, είναι ακόμη μια απόδειξη πως πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με περισσότερο ζήλο για μια ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ζήτημα”, δηλώνει ο Φράνκ Βάλτερ Σταινμάγιερ.

Από την Αυστρία ξεκίνησε η περιοδεία του Ντόναλντ Τουσκ, στην προσπάθειά του να βρει κοινό έδαφος για το προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου. Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό Καγκελάριο αναφέρθηκε στην ανάγκη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και να στηρίξουν την Ελλάδα. Ο Βέρνερ Φάιμαν επέμεινε στη θέση του πως η Αυστρία έχει δικαίωμα να διαφυλάξει τα σύνορά της.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις συνέπειες της απόφασής μας σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Η χώρα που πρέπει να στηρίξουμε ιδιαιτέρως είναι η Ελλάδα. Δοκιμασία για την προσήλωση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες θα αποτελέσει αφενός η στήριξη της Σένγκεν και αφετέρου η ετοιμότητά μας να υποστηρίξουμε την Ελλάδα αυτούς τους δύσκολους καιρούς”, δηλώνει ο Ντόναλντ Τουσκ.

Από την πλευρά του ο Βέρνερ Φάιμαν τονίζει: “Η Αυστρία δεν είναι “αίθουσα αναμονής” για την Γερμανία. Η Αυστρία υποστήριζε πάντα ότι είναι κατά της ελεύθερης διέλευσης, γιατί η συνθήκη Σένγκεν είναι σημαντική για μας”. Ο Αυστριακός καγκελάριος, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», ζητά από τη Γερμανία να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πρέπει να καθορίσει μία ημερήσια ποσόστωση και να εκδώσει έγγραφα διέλευσης για πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία ή την Ιορδανία, από τα οποία θα διαπιστώνεται πως οι πρόσφυγες που φθάνουν, μπορούν να εισέλθουν στη Γερμανία.

Ταυτόχρονα, ο Αυστριακός καγκελάριος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, παρόμοιο με εκείνο για τη διάσωση των τραπεζών, του οποίου οι πόροι, όπως σημειώνει, θα χρησιμοποιούνται για την προστασία των εξωτερικών συνόρων στην Ελλάδα και για την κάλυψη των δαπανών που προκύπτουν από την περίθαλψη των αιτούντων άσυλο.

Προειδοποίηση προς τις χώρες που δεν συνεργάζονται έστειλε μέσω συνέντευξής του ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας πως όποιοι δεν πάρουν πρόσφυγες θα πρέπει να υποστούν κυρώσεις λαμβάνοντας λιγότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στο Καλαί, υπό ισχυρή προστασία αστυνομικών μετά την ένταση που δημιουργήθηκε, μπουλντόζες συνεχίζουν να διαλύουν μέρος της «Ζούγκλας», όπως έχει ονομαστεί ο αυτοσχέδιος καταυλισμός των προσφύγων … Οι συγκεντρωμένοι στο σημείο αρνούνται να το εγκαταλείψουν φοβούμενοι ότι θα απομακρυνθούν από το τούνελ και το στόχο τους να περάσουν στη Βρετανία.

Σχετικές ειδήσεις: Αλ.Τσίπρας: Υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων

Αγώνας δρόμου για τους πρόσφυγες – Δραματική κατάσταση και κλειστά σύνορα στην Ειδομένη – Εκκλήσεις για φάρμακα, τρόφιμα και ρουχισμό (vid)

Ντ. Τουσκ: Τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας από την ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα

Κομισιόν: «Μόνο συλλογική και ευρωπαϊκή» η λύση στο προσφυγικό

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος