Νέα Υόρκη: Επιστρέφονται έργα τέχνης στην Ιταλία αξίας 19 εκατομμυρίων δολαρίων

Array

Mετά από  απόφαση της εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, κλεμμένα έργα τέχνης συνολικής αξίας 19 εκατ. δολαρίων επιστρέφονται στην Ιταλία. Μεταξύ των 58 έργων που θα επιστραφούν στην Ιταλία συγκαταλέγεται και μία μαρμάρινη προτομή της Θεάς Αθηνάς, η οποία χρονολογείται στο 200 προ Χριστού και η αξία της εκτιμάται στα 3 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, τα κλεμμένα έργα τέχνης είχαν πουληθεί σε μουσεία της πόλης και σε συλλέκτες από άτομα που έχουν καταδικαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών της Νέας Υόρκης να επιστρέψει κλεμμένα έργα στις χώρες προέλευσής τους. Από την αρχή του έτους έχουν ήδη επιστραφεί αντικείμενα αξίας περίπου 66 εκατ. δολαρίων.

O Ιταλός στρατηγός Ρομπέρτο Ρικάρντι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιστροφή των αντικειμένων στις κοινότητες, οι οποίες πλέον θα γνωρίζουν «από πού προήλθαμε, για την ιστορία μας, για την ταυτότητά μας».

Ορισμένα αντικείμενα είχαν εξαχθεί από την Ιταλία από έναν αρχαιοκάπηλο που είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, τον Τζάκομο Μεντίτσι, ενώ άλλα σχετίζονται με μια έρευνα για αρχαιότητες που εξήχθησαν παρανόμως από τον έμπορο έργων τέχνης Τζανφράνκο Μπεκίνα.

Πολλά έργα επεστράφησαν οικειοθελώς από τους ανθρώπους που τα είχαν στην κατοχή τους, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν κλεμμένα. Μια γκαλερί ωστόσο αρνήθηκε να δώσει πίσω τις αρχαιότητες και η υπόθεση οδηγήθηκε σε μια “σκληρή δικαστική διαμάχη”, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Πηγή: Euronews Albania

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος