Νεκρός ο Αμπαούντ, ο «εγκέφαλος» του μακελειού στο Παρίσι (vid)

Νεκρός είναι ο τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος θεωρείται ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί.

Νεκρός ο Αμπαούντ, ο «εγκέφαλος» του μακελειού στο Παρίσι (vid)Το πτώμα του βρέθηκε διάτρητο από σφαίρες και γεμάτο θραύσματα χειροβομβίδων. Ο 27χρονος, βελγικής υπηκοότητας, ταυτοποιήθηκε από τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Η διαδικασία ταυτοποίησης χρειάστηκε αρκετό χρόνο, με δεδομένο ότι το κτήριο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της επτάωρης επιχείρησης. Αναμένεται η ταυτοποίηση του τρίτου νεκρού της αστυνομικής επιχείρησης.

Ο Αμπααούντ, ο οποίος είχε καυχηθεί ότι οργανώνει επιθέσεις στην Ευρώπη για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, κατηγορούνταν ότι ενορχήστρωσε τις συντονισμένες βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους.

Νεκρός ο Αμπαούντ, ο «εγκέφαλος» του μακελειού στο Παρίσι (vid)Η αστυνομία πίστευε αρχικά πως βρισκόταν στη Συρία, όμως οι έρευνες οδήγησαν τους αστυνομικούς στην κατοικία στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού και βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κτίριο πριν από τα χαράματα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ανταλλαγές πυροβολισμών και να σημειωθούν εκρήξεις.

«Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ αναγνωρίσθηκε επισήμως, έπειτα από σύγκριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, και έχει σκοτωθεί στη διάρκεια της επιδρομής (της αστυνομίας)», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

«Σ’ αυτόν ανήκει το πτώμα που ανακαλύφθηκε μέσα στην πολυκατοικία, διάτρητο από σφαίρες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα της γαλλικής πρωτεύουσας Φρανσουά Μολέν, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για το μακελειό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος εκτιμάται πως έφυγε για το Βέλγιο μετά τις επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής.

Είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει στην Ισπανία

Στη Μαδρίτη, πριν ανακοινωθεί ο θάνατος του τζιχαντιστή, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ είχε ανακοινώσει πως ο Αμπααούντ είχε προσπαθήσει να στρατολογήσει στην Ισπανία, μέσω του διαδικτύου, γυναίκες για να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Τελευταία το Νταές (σημ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) ειδικεύεται στη στρατολόγηση γυναικών. Θεωρούν ότι οι μουτζαχεντίν πρέπει να έχουν γυναίκες», για να αυξηθεί ο πληθυσμός του χαλιφάτου που εγκαθίδρυσαν το 2014 στα εδάφη που ελέγχουν στη Συρία και το Ιράκ, σχολίασε ο Ντίαθ.

Τους τελευταίους μήνες η ισπανική αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση πολλές γυναίκες ως ύποπτες ότι στρατολογούσαν νεαρά κορίτσια και έφηβες για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Ο 28χρονος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο επονομαζόμενος Αμπού Όμαρ αλ Μπαλτζίκι («ο Βέλγος» στα αραβικά), ήταν μία από τις γαλλόφωνες «φυσιογνωμίες» του Ισλαμικού Κράτους.

Μικροεγκληματίας των Βρυξελλών που ριζοσπαστικοποιήθηκε και έφυγε για να πολεμήσει στη Συρία το 2013, έγινε γνωστός στα τέλη του 2014, όταν έκανε ένα βιαστικό αλέ-ρετούρ στην Ευρώπη κάτω από τη μύτη των υπηρεσιών πληροφοριών, για να προετοιμάσει εκεί επιθέσεις που τελικά αποτράπηκαν.

Το όνομά του είχε αναφερθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε μια έκθεση τον Μάιο, που προειδοποιούσε για ενδεχόμενη συντονισμένη επίθεση του ΙΚ στην Ευρώπη.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:
Για κίνδυνο χημικής επίθεσης προειδοποιεί ο Γάλλος πρωθυπουργός ζητώντας παράταση της έκτακτης ανάγκης (vid)
Συγκλονιστικές εικόνες από κάμερες ασφαλείας τη στιγμή που τζιχαντιστής σπέρνει το θάνατο (vid)
Γαλλία: Ταυτοποιούνται οι ένοικοι του διαμερίσματος στο Σεν Ντενί – Μεταξύ των νεκρών και ο Α. Αμπαούντ; (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος