Βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Μαριούπολη

Δέκατη ένατη μέρα της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να πιέζουν ασφυκτικά το Κίεβο και τη μαρτυρική Μαριούπολη, που βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση και με ελάχιστες ποσότητες νερού και τροφίμων δέχεται ακατάπαυστα επιθέσεις και πλέον οι νεκροί έφτασαν τους 2.500, την ώρα που εντείνονται οι προσπάθειες στα βόρεια και ανατολικά μέτωπα, να ανοίξουν 10 ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι του ERTNews

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα και οι διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου με τον 4ο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του ανέφερε ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο μεταξύ, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Βρετανία, έχουν κάνει τουλάχιστον μία απόβαση στις ακτές της Αζοφικής, ενώ ελέγχουν εξ αποστάσεως τις ακτές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, αποκλείοντας στην ουσία τη χώρα, από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο.

Την ίδια ώρα, οι συγκρούσεις να συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα, με τον ουκρανικό στρατό να προειδοποιεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.

Ο χάρτης προέλασης των ρωσικών δυνάμεων σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Μαριούπολη

Σήμερα το πρωί σημειώθηκε επίθεση με πύραυλο σε πολυκατοικία εννέα ορόφων στο προαστιο Ομπολον με δύο νεκρούς και 12 τραυματίες. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταστράφηκαν τα περισσότερα από 145 διαμερίσματα του κτιρίουΗ κάμερα της ΕΡΤ και η Ευτυχία Πενταράκη με τον οπερατερ Γιάννη Κολιγλιάτη   βρέθηκαν εκεί.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Μαριούπολη
@Nexta_tv

Επίσης βομβαρδίστηκε και το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov έξω από στο Κίεβο, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.

Το βίντεο αποτυπώνει την στιγμή του βομβαρδισμού σε κατοικημένη περιοχή της Κουρεβνικα.

Το πρωί αναφέρθηκε επίθεση και στην πόλη Σνιχουριβκα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μικολαιβ κοντά στην Οδησσό.

Οι σειρήνες ήχησαν πάλι τη νύχτα σε Λβιβ και Χάρκοβο. Η ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά, χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς.

Ο Πολωνός στρατηγός Βαλντέμαρ Σκρίπτσακ, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είπε ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε εκπαιδεύονταν μονάδες ξένων εθελοντών που πήγαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Εκεί βρισκόταν επίσης μέρος της στρατιωτικής βοήθειας δυτικών χωρών στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμά ότι πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις σε Χαρκίβ, Σούμι και Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν.

Βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης η Μαριούπολη
Χαρκιβ (AP /Andrew Marienko)

Παράλληλα ουκρανικό γενικό επιτελείο καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές, αλλά και πολιτικές υποδομές, κάτι που -όπως σημείωσε -αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο. Άλλες εκατό και πλέον εγκαταστάσεις υγείας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του πολέμου. Στις τάξεις του υγειονομικού προσωπικού, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους έξι νεκρούς και τους 12 τραυματίες, πάντα σύμφωνα με τον υπουργό.

Επίσης χθες Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας ακόμη τραυματίστηκε από σφαίρες στο Ιρπίν. κοντά σε σημείο ελέγχου.

Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, αλλά η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φθάσει στην Μαριούπολη και θα επιχειρήσει ξανά σήμερα, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο Ολέκσι Αρέστοβιτς περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμπόδισαν τη διέλευση οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μαριούπολη, στο Ντανιέτσκ.

Αρκετοί αναλυτές έκαναν την υπόθεση πως ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος από τις περιοχές των αυτονομιστών, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ως τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος