Νικαράγουα: Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με Ταϊβάν – Επικροτεί η Κίνα, επικρίνουν οι ΗΠΑ

Την «ενιαία Κίνα», αναγνωρίζει πλέον η κυβέρνηση της Νικαράγουας  και ανακοίνωσε την Πέμπτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις επικρίσεις της αμερικανικής διπλωματίας ενώ αντιθέτως η Κίνα  εξαίρει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής διότι έλαβε τη «σωστή» απόφαση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νικαράγουας, που υπογράφει ο υπουργός Ντένις Μονκάδα, αναφέρεται ότι, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση η οποία αντιπροσωπεύει όλη την Κίνα και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας.

Η Ταϊβάν αντέδρασε εκφράζοντας την «οδύνη και τη λύπη» της από «βάθους καρδίας» για τη «μονομερή» απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Μανάγουα πως απαρνήθηκε τη μακρόχρονη «φιλία» της με την Ταϊπέι.

Οι δύο χώρες συνεργάζονταν στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και της κοινωνικής στέγης. Αρκετές εταιρίες της νήσου είναι εγκατεστημένες στο κράτος της κεντρικής Αμερικής από τη δεκαετία του 1990.

Μόλις 14 χώρες αναγνωρίζουν πλέον επίσημα την Ταϊβάν. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο εξεγερμένη επαρχία της Κίνας, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας εάν χρειαστεί. Οι εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ταϊπέι έχουν κλιμακωθεί μετά την εκλογή το 2016 στην προεδρία της Ταϊβάν, της Τσάι Ινγκ-ουέν, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού.

Για την Κίνα, η Νικαράγουα έλαβε τη «σωστή» απόφαση διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν

Η κυβέρνηση της Κίνας εξαίρει τη Νικαράγουα διότι έλαβε τη «σωστή» απόφαση να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία, διακόπτοντας αυτές με την Ταϊβάν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των δύο κρατών διεξήγαγαν συνομιλίες στην κινεζική πόλη Τιαντζίν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετά την εξέλιξη.

Στον αντίποδα οι ΗΠΑ επικρίνουν την κυβέρνηση της Νικαράγουας για τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

Η απόφαση της κυβέρνησης Ορτέγα δεν αντανακλά τη βούληση του λαού της χώρας της κεντρικής Αμερικής, διότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά, έκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Νεντ Πράις σε ανακοίνωση του πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλες τις χώρες  που εκτιμούν τους δημοκρατικούς θεσμούς να επεκτείνουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν.

Σε διπλωματικό επίπεδο η κίνηση της απρόσμενης διακοπής, για την Ουάσιγκτον θεωρείται πλήγμα, καθώς συνεχίζει να σκληραίνει την στάσης της με κυρώσεις σε βάρος, του για τέταρτη φορά επανεκλεγμένου, Ντανίελ Ορτέγα.

Το Πεκίνο απο την πλευρά του έχει καταφέρει να αποσπάσει από την Ταϊπέι τη διπλωματική αναγνώριση οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη Λατινική Αμερική (Παναμάς, Ελ Σαλβαδόρ, Δομινικανή Δημοκρατία, Νικαράγουα). Η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Μπελίζ είναι οι τελευταίοι σύμμαχοι που απομένουν στην Ταϊβάν στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος