Ντ. Κάμερον: Ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και αύξηση χρηματοδότησης για την ασφάλεια στα αεροδρόμια

Η Βρετανία θα ενισχύσει το προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% και θα υπερδιπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ασφάλειας στην αεροπλοΐα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χθες.

Σε γραπτή δήλωση από την Τουρκία, όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ο Κάμερον δήλωσε ότι ως μέρος μιας ευρύτερης πενταετούς αναθεώρησης άμυνας και ασφάλειας που θα δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα προσθέσει 1.900 αξιωματικούς στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και θα αλλάξει τη διαδικασία ασφάλειας στις επιβατικές πτήσεις.

Ο σημερινός προϋπολογισμός για την ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι περίπου 12,7 εκατομμύρια ευρώ (9 εκατ. λίρες) το χρόνο, ποσό που σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τα επόμενα πέντε χρόνια. Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει σε εξειδικευμένο προσωπικό να παρέχει βοήθεια σε διεθνή αεροδρόμια – ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου ταξιδεύουν πολλοί Βρετανοί τουρίστες – σε προσωπικό, υλικό και εκπαίδευση. Επίσης, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έρευνα για την τεχνολογική ανίχνευση κινδύνων και νέων απειλών.

Αποτράπηκαν επτά επιθέσεις το τελευταίο εξάμηνο στη Βρετανία
Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι επιδιώκει η Βρετανία να πραγματοποιεί και αυτή αεροπορικά πλήγματα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να πείσει κι άλλους βουλευτές να υποστηρίξουν αυτή την ενέργεια.

“Πάντοτε έλεγα ότι πιστεύω πως είναι λογικό και ότι θα πρέπει να γίνει καθώς το Ισλαμικό Κράτος δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας οπότε ούτε και εμείς θα έπρεπε, αλλά χρειάζεται να αναπτύξω το επιχείρημα, χρειάζεται να το φέρω στο κοινοβούλιο, χρειάζεται να πείσω περισσότερους ανθρώπους”, δήλωσε ο Κάμερον στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

“Δεν θα κάνουμε αυτήν την ψηφοφορία αν δεν διαπιστώσουμε ότι το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει την πρόταση αυτή, επειδή μια αποτυχία σε αυτό θα ήταν επιζήμια. Το θέμα δεν είναι αν θα ζημιωνόταν η κυβέρνηση, αλλά να μην ζημιωθεί η χώρα μας και η φήμη της στον κόσμο”, σημείωσε.

Η Βρετανία συμμετείχε στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ, αλλά ο Κάμερον έχασε μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο το 2013 για την επέκταση της δράσης στη Συρία.

Ωστόσο ο Κάμερον σημείωσε ότι ο ίδιος θα αναλάμβανε απευθείας δράση αν διακυβεύονταν τα βρετανικά συμφέροντα και αναφέρθηκε στα πλήγματα από βρετανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα οποία σκοτώθηκαν Βρετανοί τζιχαντιστές τον Αύγουστο.

Επίσης, σημείωσε ότι οι επιθέσεις την Παρασκευή στο Παρίσι “θα μπορούσαν να έχουν γίνει” στη Βρετανία και επισήμανε ότι “επτά επιθέσεις” αποφεύχθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα.
“Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Βρετανίας εμπόδισαν περίπου επτά επιθέσεις τους τελευταίους έξι μήνες”, σημείωσε μιλώντας στο Radio 4 του BBC και πρόσθεσε αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι: “Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί εδώ”.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος