Ο Μάριο Ντράγκι στην ΕΡΤ: Τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών αλλάζουν τις αξιολογήσεις σκοπιμότητας του αγωγού EastMed

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αμυντικές δαπάνες, μη πληρωμή των εισαγωγών σε ρούβλια, αλλά και το πρόσφατο τηλεφώνημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτά είναι τα θέματα που κάλυψε η σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ιταλίας, στα γραφεία της Ένωσης στη Ρώμη.

Σχετικά με το μείζον θέμα της επικείμενης ενεργειακής κρίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή:  

Κρίστιαν Μαυρής

Γεια σας Κύριε Πρόεδρε, έχω μια ερώτηση σχετικά με το ενεργειακό. Συγκεκριμένα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι η απόφαση για αποκλεισμό του αγωγού φυσικού αερίου EastΜed χρονολογείται στις αρχές Φεβρουαρίου. Πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον, καθώς αυτό θα έφερνε κατά κάποιο τρόπο αυτόματα την Ευρώπη πίσω στο NordStream 2. Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία θέλουμε να αποδεσμευτούμε ενεργειακά από τη ρωσική εξάρτηση.

Υπό το πρίσμα των προηγούμενων δηλώσεών σας, δηλαδή ότι η κατασκευή του EastMed επανεξετάζεται / επαναξιολογείται, είναι στο πρόγραμμα η συζήτηση και με άλλους πιθανούς εταίρους, για παράδειγμα με την Τουρκία; Σας ευχαριστώ.

Μάριο Ντράγκι

Ευχαριστώ. Προς το παρόν δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αν εμπλέκεται η Τουρκία ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι η επιτροπή συνεχίζει τη μελέτη σκοπιμότητας, γιατί οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι πολύ σημαντικές οπότε πρέπει να αξιολογηθεί η οικονομική βιωσιμότητα (του έργου). 

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία, αλλά δύο που μου έρχονται στο μυαλό είναι η οικονομική βιωσιμότητα και η ενεργειακή βιωσιμότητα, δηλαδή ποιές είναι οι πηγές ανεφοδιασμού που θα συνδεθούν με αυτόν τον αγωγό EastMed, και πόσο μεγάλες είναι. 

Αλλά σίγουρα αυτό που συνέβη τους δύο τελευταίους μήνες, δηλαδή μετά τον αποκλεισμό, αλλάζει έντονα τις αξιολογήσεις σκοπιμότητας (του έργου).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος