Ο “αγώνας του θανάτου” και πως οι Ουκρανοί του Κιέβου αψήφισαν τις απειλές και συνέτριψαν τους Ναζί

Το 1941, η Ουκρανία (ανήκε τότε στην Σοβιετική Ένωση) τέθηκε υπό γερμανική κατοχή. Οι Γερμανοί κατακτητές ήθελαν να διοργανώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες στο Κίεβο και αναζητούσαν αντίπαλες ομάδες. Απευθύνθηκαν στον Νικολάι Τρούσεβιτς τερματοφύλακα της Ντιναμό Κιέβου ο οποίος είχε δεχτεί πιέσεις να παίξει στην ομάδα Ρουχ στην οποία συμμετείχαν φιλοναζί και εθνικιστές, αλλά αρνήθηκε.

Παρ ολα αυτά, δέχθηκε να παίξει ως αντίπαλός τους και ανέλαβε να συγκροτήσει μια ομάδα υπό τον όρο οι παίκτες να τρέφονται σωστά μέχρι τους αγώνες.

Κάλεσε τους παλιούς του συμπαίκτες από τη Ντιναμό, Αλεξέι Κλιμένκο, ο αμυντικός Μιχαήλ Σβιριντόφσκι, ο Μιχαήλ Πουτίστιν, ο Νικολάι Κορότκιχ, ο Μακάρ Γκοντσαρένκο και ο Ιβάν Κουζμένκο, αλλά και τρεις παίκτες της Λοκομοτίβ Κιέβου (Μιχαήλ Μέλνικ, Βλαντίμιρ Μπαλάιν και Βασίλι Σουκάρεφ), ενώ αναπληρωματικοί θα έπαιζαν εργάτες από τον φούρνο, στον οποίο εργαζόταν.

Το όνομα της νέας ομάδας ήταν “Start” και οι φανέλες τους ήταν κόκκινου και λευκού χρώματος. Ο πρώτος τους αγώνας θα ήταν απέναντι στη Ρουχ, στην οποία έπαιζαν οι εθνικιστές και συνεργάτες των Ναζί.

Ο “αγώνας του θανάτου” και πως οι Ουκρανοί του Κιέβου αψήφισαν τις απειλές και συνέτριψαν τους ΝαζίΟι αγώνες κατά των Ναζί

Στον πρώτο αγώνα οι ποδοσφαιριστές της Start επικράτησαν με τελικό σκορ 7-2 και ταπείνωσαν την ομάδα των Γερμανών. Ακολούθησε ένας ακόμη αγώνας με ομάδα στην οποία συμμετείχαν Ούγγροι εθελοντές των SS που υπηρετούσαν στο Κίεβο, τη MSG Val. Οι παίκτες της Start ήταν εμφανώς ανώτεροι και πέτυχαν συντριπτική νίκη με σκορ 6-1.

Λίγο αργότερα, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τους επίλεκτους της Φλάκελφ, της ομάδας που αποτελείτο από επίλεκτους Γερμανούς ποδοσφαιριστές που υπηρετούσαν στο πυροβολικό και στην αεροπορία των Γερμανών.

Ωστόσο, ούτε αυτοί μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τους παίκτες της Start που ήταν και πάλι ασυναγώνιστοι και επιβλήθηκαν με 5-1!

Οι Γερμανοί, μη μπορώντας να αντέξουν τον διασυρμό από χώρα που κατέκτησαν, ζήτησαν επαναληπτικό αγώνα με κόσμο στο στάδιο της Zenit.

Ο “αγώνας του θανάτου” και πως οι Ουκρανοί του Κιέβου αψήφισαν τις απειλές και συνέτριψαν τους ΝαζίΟ “αγώνας του θανάτου”

Περισσότεροι από 45.000 θεατές βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου στις 9 Αυγούστου 1942 για να δουν τον αγώνα ανάμεσα στους παίκτες της Start (της Ντιναμό ουσιαστικά) και τους επίλεκτους της Βέρμαχτ.

Πλην όμως, στις εξέδρες ήταν μόνο Γερμανοί φαντάροι και Ουκρανοί δοσίλογοι. Στρατιώτες με τεράστια Γερμανικά λυκόσκυλα, έδιωχναν πίσω όσους Ουκρανούς ήθελαν να δουν τον αγώνα και να υποστηρίξουν την Start. Διαιτητής του αγώνα ορίστηκε ένας αξιωματικός των Ες Ες, οπότε εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς …την αντικειμενικότητα με την οποία θα σφύριζε τον αγώνα.

Ο αγώνας ξεκίνησε με την ανάκρουση του γερμανικού εθνικού ύμνου και με ναζιστικό χαιρετισμό από τους παίκτες της γερμανικής ομάδας.

Κι όμως, στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν 3-1 υπέρ της Start!

Τότε, στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Γερμανός διοικητής τους επισκέφτηκε στα αποδυτήρια και εκνευρισμένος τους ζήτησε να χάσουν τον αγώνα. Οι παίκτες όμως της Start προτίμησαν την αξιοπρέπειά τους, γιατί γνώριζαν ποια θα ήταν η τύχη τους, ακόμη κι αν κάθονταν να χάσουν.

Στο 80′ το σκορ ήταν 5-3 υπέρ των Ουκρανών και τότε ο Κλιμένκο με μια μοναδική κούρσα προς το αντίπαλο τέρμα πέρασε όλους τους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα κι όταν βρέθηκε απέναντι από το άδειο τέρμα γύρισε και κλώτσησε επιδεικτικά την μπάλα στο κέντρο!

Ο διαιτητής σφύριξε το τέλος του αγώνα, οι Ουκρανοί πανηγύρισαν τη νίκη, αλλά αυτό έκανε …ακόμη πιο έξαλλους τους Γερμανούς κατακτητές.

Μια εβδομάδα αργότερα, οι παίκτες της Start συνελήφθησαν ως αντίποινα από τους Ναζί με την κατηγορία της κατασκοπίας. Υπεβλήθησαν σε φρικτά βασανιστήρια και τους έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Syrezky, όπου οι περισσότεροι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Οι μόνοι επιζώντες της θρυλικής ομάδας ήταν οι Φεντίρ Τγιούτσεφ, Μιχαήλ Σβιριντόφσκι και Μακάρ Γκονατσαρένκο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος