Ο Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύεται στη φυλακή την Στέλλα Μόρις

Ακτιβιστές υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ καλούν όλους τους υποστηρικτές του στον γάμο του με την Στέλλα Μόρις ο οποίος θα τελεστεί μέσα στη φυλακή Belmarsh όπου κρατείται ο Αυστραλός δημοσιογράφος και συνιδρυτής των Wikileaks.

Οι υποστηρικτές του οργανώνουν μια “γαμήλια συγκέντρωση αλληλεγγύης” έξω από τη φυλακή Belmarsh στη 13:00 ώρα Λονδίνου.

Ο Ασάνζ έλαβε άδεια πέρυσι να παντρευτεί τη Στέλλα Μόρις –με την οποία έχει δύο παιδιά– στη φυλακή όπου κρατείται από το 2019, αφού οι ΗΠΑ κινήθηκαν νομικά για την έκδοση του ώστε να δικαστεί με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σήμερα η Στέλλα Μόρρις γράφει στον Γκάρντιαν:

“Σήμερα είναι η μέρα του γάμου μου. Θα παντρευτώ την αγάπη της ζωής μου. Ο σύζυγος μου είναι ο πατέρας των δύο γιων μας, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, έξυπνος και αστείος, έχει βαθιά ριζωμένη αίσθηση του σωστού και του λάθους και είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για το έργο του ως θαρραλέος εκδότης. Το μεσημέρι σήμερα, θα περάσω τις πύλες της πιο καταπιεστικής φυλακής υψίστης ασφαλείας της χώρας και θα παντρευτώ έναν πολιτικό κρατούμενο, τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ.”

Φίλοι του ζεύγους αποκλείστηκαν για μάρτυρες ή φωτογράφοι στον γάμο διότι ήταν δημοσιογράφοι. Η Στέλλα Μόρις καταγγέλει την απαγόρευση καθώς κανείς έξω από την φυλακή δεν έχει δει τον Ασάνζ από το 2019. 

“Ο Τζούλιαν δεν έχει δει το κοινό εδώ και τρία χρόνια. Πρόσφατα, δεν του επετράπη ούτε να βρίσκεται στο δικαστήριο για τις δικές του ακροάσεις. Τον Οκτώβριο, υπέστη παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΤΙΑ) ή μίνι εγκεφαλικό.

Ο τρόπος που του φέρονται είναι σκληρός και απάνθρωπος και δεν αρέσει στο κοινό. Έτσι οι αρχές το κρύβουν από το κοινό.

Ο Τζούλιαν μετατρέπεται σε κρατούμενο Χ, μια αφαίρεση που ούτε φαίνεται ούτε ακούγεται και επομένως δεν υπάρχει”, καταγγέλει η δικηγόρος στο επάγγελμα κ. Μόρις.

Κρατούμενοι και κατάδικοι στην ίδια φυλακή έχουν λάβει άδεια στο παρελθόν για φωτογραφίες, ενώ ο ακροδεξιός Τόμι Ρόμπινσον είχε δώσει τηλεοπτική συνέντευξη μέσα από την Belmarsh. 

Ένα βήμα πριν από την έκδοση του στις ΗΠΑ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο να βρεθεί αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Το ανώτατο δικαστήριο του αρνήθηκε την άδεια να ασκήσει έφεση «καθώς η αίτηση δεν εγείρει αμφισβητούμενο νομικό ζήτημα». Μετά την απόφαση, η υπόθεση αναμένεται να σταλεί επισήμως στην υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, για να εγκρίνει την έκδοση.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ είχαν στη διάθεση τους αρκετές εβδομάδες για να υποβάλουν προτάσεις στην υπουργό Εσωτερικών πριν από την απόφαση της. 

Άλλοι δρόμοι για την καταπολέμηση της έκδοσης του παραμένουν, για παράδειγμα, η προσφυγή για άλλα νομικά ζητήματα που τέθηκαν σε πρώτο βαθμό και τα οποία έχασε και δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε έφεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος