Όστιν: Φινλανδία και Σουηδία είναι ισχυρές δημοκρατίες με αξίες που ευθυγραμμίζονται με αυτές του ΝΑΤΟ

Για ιστορική απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να κάνουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από την Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δύο αυτές χώρες είναι « ισχυρές δημοκρατίες οι οποίες έχουν αξίες, ευθυγραμμισμένες με τις δικές μας αξίες και πολύ ικανές χώρες και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν».

Ο Λόιντ Όστιν ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση είναι το θεμέλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη 18/5. Πρόκειται για ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό έπειτα από δεκαετίες. Άμεσα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε από την πρώτη στιγμή σαφή την άρνηση της Τουρκίας να πει το «ναι» για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει συναντήσεις με τους υπουργούς εξωτερικών, πρέπει να σας πω με ειλικρίνεια ότι αυτές οι δυο χώρες δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρομοκρατία» είπε μεταξύ άλλων

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος