Ουκρανία: Αιχμάλωτοι οι εθελοντές που πήγαν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη

Στο Κίεβο οι κάτοικοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις του πολέμου.

Όπως μεταδίδει από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας η απεσταλμένη της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, υπάρχουν καταγγελίες για απαγωγή 25 εθελοντών οδηγών, που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ζαπορίζια στη Μαριούπολη. Οι συγγενείς τους ζητούν από τις ουκρανικές αρχές βοήθεια προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσής τους.

Στις κατεχόμενες περιοχές, η Ρωσία φαίνεται ότι μπλοκάρει τους ουκρανικούς παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Οι κάτοικοι της Μελιτόπολης κατήγγειλαν ότι έχουν αγοράσει κάρτες sim από ρωσικό πάροχο, ωστόσο μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις μόνο εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Οποιεσδήποτε άλλες κλήσεις σε ουκρανικά νούμερα απορρίπτονται.

Όσον αφορά στην παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία που αναμένεται να μειωθεί κατά 40% την περίοδο 2022-2023,  καθώς και οι εξαγωγές μετά την ρωσική εισβολή, χθες ο Πάπας Φραγκίσκος, δήλωσε πως “το σιτάρι δεν μπορεί να είναι όπλο πολέμου”- σε συνέχεια των διεθνών εκκλήσεων για διάνοιξη των λιμανιών κυρίως της Οδησσού απ΄όπου φεύγουν οι μεγάλες ποσότητες – “σας προτρέπω να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην τροφή για όλους” συμπλήρωσε ο Ποντίφικας.

Αποστολή – Κίεβο: Κάτια Αντωνιάδη

Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο-Μαρνιεράκης

Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος