Ουκρανία: Διπλωματία με το δάκτυλο στην σκανδάλη και ένα ταξίδι στο Κατάρ

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Απορίες γεννά ακόμα και στον τύπο της Ουκρανίας, η απόφαση του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στο Κατάρ. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο του ουκρανικού καναλιού “Εσπρέσο” Βιτάλι Πορτίνκοφ, η κίνηση του αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς από την στιγμή που εδώ και περίπου μια βδομάδα διαδίδει πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στη χώρα του, η ιδέα να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι δευτερευούσης σημασίας θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα του να μην τον πάρουν στα σοβαρά, όχι στη Ρωσία, αλλά στη Δύση. Τ

Την ίδια στιγμή οι ρωσόφωνοι αντάρτες από τις αυτοανακηρυγμένες Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ υποστηρίζουν πως ο ουκρανικός στρατός κάνει κινήσεις που μαρτυρούν την πρόθεση του να προχωρήσει σε ανοικτή επέμβαση ανακατάληψης. Μια από αυτές, σύμφωνα πάντα με τους ρωσόφωνους αντάρτες, αποτελεί το γεγονός πως άντρες του ουκρανικού στρατού απομακρύνουν τις νάρκες από την ουδέτερη ζώνη, γεγονός που ίσως να μαρτυρά την πρόθεση για μια χερσαία επέμβαση. Την ίδια στιγμή χαραμάδα αισιοδοξίας δημιουργεί το γεγονός πως από χθες το απόγευμα, έστω και με δυσκολία, άνοιξε ξανά η πόρτα της διπλωματίας. Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοικτή επαφή, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία αν και δεν αρνείται να προσέλθει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θέτει ως όρο αυτές να μην πραγματοποιηθούν στη Λευκορωσία, αλλά στην Σουηδία.

Στο μεταξύ απαντώντας πριν λίγο ο Αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, στο πως θα αντιδράσει η Μόσχα σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον ενισχύσει με βαρύ οπλισμό το Κίεβο, υποστήριξε πως:  Από την πλευρά μας θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας και τα συμφέροντα μας απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι μπροστά σε οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος