Ουκρανία: Ημέρα Ανεξαρτησίας, έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή

Array

Η Ουκρανία γιορτάζει την 31η επέτειο από την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν παρατάξει στο κέντρο του Κιέβου τα κουφάρια καμένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων της Ρωσίας σαν τρόπαια πολέμου, σε μια ένδειξη ότι αψηφούν τον εχθρό.

Ωστόσο ο στρατός της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία «ενδέχεται να κάνει κάτι ιδιαίτερα μοχθηρό».

Στο Κίεβο έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.

«Eλεύθερη και προσωρινά κατεχόμενη, η Ουκρανία», υπογράμμισε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε:

«Πολεμάμε εναντίον της πιο φρικτής απειλής για το κράτος μας αλλά και σε μια περίοδο που πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ενότητας».

Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μιλς , διαμήνυσε στη Μόσχα: «Παρακαλώ μην βομβαρδίσετε σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία ή σπίτια».

Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο των 41 εκατομμυρίων Ουκρανών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Σύρραξη σε στρατηγικό τέλμα, χωρίς προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες

Στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε  (19/8) ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, συνολικού ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως πυραύλους για τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης Himars.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρατείνουν τη σύγκρουση. Και ενεργούν με τον ίδιο τρόπο καλλιεργώντας το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στην Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική», δήλωσε ο Βλαντιμίρ  Πούτιν  απευθυνόμενος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα, ενώ την ίδια ημέρα επιβεβεβαίωνε ότι επιταχύνεται η κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής Ουκρανίας.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post, συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων πληθώρα λαθών, ιδιαίτερα με το να πείθει τη ρωσική πολιτική ηγεσία ότι μετά την έναρξη του πολέμου οι ουκρανικές αρχές δεν θα μπορέσουν για πολύ να αντισταθούν.

Σενάρια για παγωμένη σύρραξη

Η Μόσχα έχει ήδη δοκιμάσει τη μετεξέλιξη πολέμου σε «παγωμένη» σύγκρουσητ, στην Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και την Υπερδνειστερία.

Η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει εκατοντάδες εκατ. δολάρια ημερησίως από τις πωλήσεις πετρελαίου για να χρηματοδοτεί την εισβολή, και παράλληλα συνεχίζει με τη Δύση το «πόκερ» για το φυσικό αέριο, αναγκάζοντας την Ευρώπη να «αναμετρηθεί» με τις κυρώσεις που της επέβαλε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συντηρεί ταυτόχρονα το θρίλερ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ μένει να αποδειχθεί πώς θα «βαρύνει» ή θα «εξυπηρετήσει» τις ρωσικές επιδιώξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας η δολοφονία της κόρης του Αλεξάντερ Ντούγκιν, «θεωρητικού» του Ρώσου προέδρου, σε βομβιστική επίθεση έξω από τη Μόσχα.

Εκτός από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τον έλεγχό τους σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των παραλίων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας, όπως και σε μεγάλα κομμάτια της περιοχής Ντονμπάς που αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991, έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Μόσχα και αφού η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Το ημερολόγιο του πολέμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος