Ουκρανία: Τον «σωστό χειρισμό» των HIMARS από τις ουκρανικές δυνάμεις επιδιώκουν να διασφαλίσουν οι ΗΠΑ

Τη διασφάλιση της σωστής χρήσης των εκτοξευτήρων HIMARS από τους Ουκρανούς στρατιώτες, επιδιώκουν οι ΗΠΑ  που ανήγγειλαν την αποστολή τεσσάρων συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακρίβειας στην Ουκρανία, αλλά θέλουν και να σιγουρευτούν πως οι χειριστές τους  θα είναι σε θέση να τα λειτουργήσουν σωστά προτού τους στείλουν περισσότερα.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, εξήγησε χθες σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροσκάφος, έπειτα από μια περιοδεία του στην Ευρώπη, ότι  το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα  και  πρέπει να «πιστοποιηθούν αυτά τα αγόρια, να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά».

Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή τεσσάρων HIMARS (εκτοξευτήρων πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε ελαφριά τεθωρακισμένα), αριθμό που αντιστοιχεί σε μια μοίρα (πυροβολαρχίας) με περίπου τριάντα στρατιωτικούς στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή παρόμοιων συστημάτων MLRS, εκτοξευτήρων πυραύλων προσαρμοσμένων σε πιο βαριά τεθωρακισμένα με ερπύστριες.

Ο περιορισμένος αριθμός των HIMARS και MLRS που θα σταλεί προκάλεσε επικρίσεις, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου όμως διαβεβαίωσε πως πρόκειται για επιλογή που αποφασίστηκε σε συντονισμό με το Κίεβο να εφοδιάζεται «μια μοίρα» του ουκρανικού πυροβολικού «κάθε φορά».

Με τα MLRS που θα στείλουν οι Βρετανοί και άλλη μια χώρα, που δεν κατονόμασε, «σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν μια πλήρη πυροβολαρχία», δηλαδή δύο μοίρες, σημείωσε. «Και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση στη συνέχεια, ανάλογα με τις αποφάσεις» του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

Η Ρωσία τη Δευτέρα προειδοποίησε τις δυτικές χώρες σε σχέση με το βεληνεκές των προμηθειών στο Κίεβο εκτοξευτήρων πυραύλων.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα επισημαίνουν ότι το βεληνεκές των HIMARS και των MLRS είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις  εναντίον του πυροβολικού των αντιπάλων τους, μένοντας ταυτόχρονα  εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος