Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα παρουσία 100 ηγετών – Ήδη αισθητή η παρουσία διαδηλωτών (video)

Hγέτες και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο μεταβαίνουν στη Γλασκώβη της Σκωτίας για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία θεωρείται η τελευταία ευκαιρία να σωθεί ο πλανήτης από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 10.000 αστυνομικοί απ’ όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν στη Γλασκώβη, στη μεγαλύτερη επιχείρηση διατήρησης της τάξης που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.

Στη σύνοδο θα παραστεί ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους περισσότερους Ευρωπαίους ομολόγους του. Το παρόν θα δώσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις ηχηρές απουσίες συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  που θα συμμετάσχει  μέσω βιντεοσύνδεσης, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πάπας Φραγκίσκος, και οι πρόεδροι του Ιράν, της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής.

Οι διαδηλωτές που χθες ζήτησαν αφύπνιση και από τους ηγέτες της ομάδας G20 που συναντήθηκαν στη Ρώμη, ήδη πληθαίνουν στη Γλασκώβη.

Η  Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε στη διαμαρτυρία νέων έξω από τα γραφεία μεγάλης τράπεζας. Στη Γλασκώβη έφτασε ο Γερμανός καλλιτέχνης, Αρντ Ντρόσσελ, που διένυσε σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα μέσα σε μεταλλική υδρόγειο. Έφυγε πριν από τρεις μήνες από την Γερμανία για να πάει στη Γλασκώβη περνώντας από επτά χώρες.

Στη Γλασκώβη οδηγείται και το «τέρας της θαλάσσιας ρύπανσης», το οποίο φτιάχτηκε από πλαστικά που μαζεύτηκαν από παραλίες.

Η COP26, που καθυστέρησε ένα χρόνο λόγω της πανδημίας της covid-19,  διεξάγεται παρουσία 25.000 αντιπροσώπων στο Scottish Event Campus.

Η επιτυχία της COP26 θα κριθεί από το αν όλοι θα καταφέρουν να τηρήσουν τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης κατά μόνο 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, στον οποίο δεσμεύθηκαν σχεδόν 200 χώρες το 2015 υπογράφοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα μένει να  συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης και να ολοκληρωθεί η κατάρτιση των κανόνων.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, που ανάγκασε την Κίνα να στραφεί περισσότερο στον άνθρακα και έχει οδηγήσει την Ευρώπη στην αναζήτηση περισσότερου φυσικού αερίου, ακόμη ενός ορυκτού καυσίμου δηλαδή, αποθαρρύνει ωστόσο και τους πλέον αισιόδοξους.

Συμφωνίες πάντως μπορεί να ανακοινωθούν ακόμη και μετά τις 12 Νοεμβρίου οπότε ολοκληρώνεται η COP26.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Γλασκώβη να μην αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιστροφή των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, στις συζητήσεις δίνει  ώθηση στην COP26, μετά την τετραετή απουσία των χωρών επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως, όπως πολλοί άλλοι ηγέτες, ο Τζο Μπάιντεν θα φτάσει στη διάσκεψη χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένη νομοθεσία για να τηρήσει η χώρα του τους στόχους.

Οι ηγέτες των χωρών της G20, στην οποία συμμετέχουν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ—ευθύνονται για περίπου το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως οι ελπίδες η συνάντησή τους στη Ρώμη να ανοίξει τον δρόμο για την επιτυχία της COP26 έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος