Παιχνίδια παραπληροφόρησης για αντιεμβολιαστική διαδήλωση στον Καναδά με φωτογραφία του 1991 από τη Μόσχα

Μια φωτογραφία δείχνει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές να γεμίζουν μια τεράστια πλατεία στην Οτάβα για να διαμαρτυρηθούν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φορτηγατζήδων στον Καναδά.

Μετά από έρευνα το συμπέρασμα είναι  ότι η φωτογραφία δεν τραβήχτηκε στον Καναδά ούτε είναι πρόσφατη, λήφθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του 1991 στη Μόσχα κατά του σοβιετικού ηγέτη Γκορμπατσόφ.

Ωστόσο η φωτογραφία της διαδήλωσης διαδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με παραπλανητικά μηνύματα που την παρουσιάζουν ως μαζική διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα κατά του Covid στην Οττάβα, την καναδική πρωτεύουσα.

Η πραγματική διαδήλωση στην Οττάβα συγκέντρωσε συμμετέχοντες που έφτασαν στην καναδική πρωτεύουσα με το βαφτισμένο «Κομβόι της Ελευθερίας», στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες οχήματα και η οποία περιόδευσε την πόλη για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να απαιτήσει εμβολιασμό κατά του Covid-19. φορτηγατζήδες που διασχίζουν τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε αυτή τη διαμαρτυρία, που ολοκληρώθηκε στις πύλες του καναδικού κοινοβουλίου, συμμετείχαν ομάδες που αντιτίθενται σε άλλα μέτρα υγείας που υιοθέτησαν οι καναδικές αρχές, με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά, οι οποίοι κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ότι είναι απειλή για την ελευθερία.

Αρκετές δημοσιεύσεις έχουν συνδέσει αυτή την εικόνα με τις αντιεμβολιαστικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην καναδική πρωτεύουσα ως απάντηση στην απόφαση του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εμπορικούς οδηγούς που περνούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως είχε δείξει η EFE Verifica  εδώ και πάνω από δύο μήνες,  χρησιμοποιήθηκε εκ νέου αφού τραβήχτηκε στην πλατεία Manezh, στη Μόσχα τον Μάρτιο του 1991 κατά τη διάρκεια μιας μαζικής διαμαρτυρίας που απαιτούσε την απομάκρυνση του Γκορμπατσόφ από την εξουσία τους τελευταίους μήνες της ύπαρξης της ΕΣΣΔ.

Επιπλέον, στους Χάρτες Google μπορούν να εντοπιστούν αρκετά από τα κτίρια που περιβάλλουν την πλατεία και εμφανίζονται στη φωτογραφία, ανάμεσά τους το Manezh που δίνει το όνομά του σε αυτόν τον δημόσιο χώρο, μια κατασκευή που χτίστηκε το 1817 από τον Ισπανό μηχανικό Agustín de Betancourt και ξαναχτίστηκε μετά από πυρκαγιά το 2004, η οποία είναι γνωστή ως η κύρια εκθεσιακή αίθουσα της Ρωσίας.

Τον Νοέμβριο του 2021, η EFE Verifies αρνήθηκε επίσης  ότι αυτή η εικόνα αποτελούσε απόδειξη μιας τεράστιας πρόκλησης στους περιορισμούς κατά της πανδημίας στην Αυστρία, μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ανακοινώθηκε σε αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα.

Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος