Πακιστάν: Στόχος των Ταλιμπάν οι χριστιανοί της Λαχώρης – Τουλάχιστον 65 νεκροί από επίθεση καμικάζι σε πάρκο

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο τραγικός απολογισμός από την αιματηρή επίθεση καμικάζι σε πολυσύχναστο δημόσιο πάρκο στη Λαχώρη, στο ανατολικό Πακιστάν. Οι νεκροί ανέρχονται σε 65 και οι τραυματίες σε 280. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν λέγοντας πως στόχος ήταν οι χριστιανοί του Πακιστάν.

Πακιστάν: Στόχος των Ταλιμπάν οι χριστιανοί της Λαχώρης – Τουλάχιστον 65 νεκροί από επίθεση καμικάζι σε πάρκοΗ έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο στάθμευσης του Πάρκου Γκουλσάν-ε-Ικμπάλ, ακριβώς έξω από την πύλη εξόδου και σε απόσταση μερικών μέτρων από μια παιδική χαρά όπου έπαιζαν μικρά παιδιά. Το πάρκο ήταν γεμάτο με πολίτες, καθώς η χριστιανική κοινότητα της Λαχόρης γιόρταζε το Πάσχα.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, ο Σαλμάν Ραφίκ, είπε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 280. «Πολλοί χειρουργούνται αυτήν την ώρα και φοβόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», πρόσθεσε. Τουλάχιστον 50 από τους τραυματίες είναι παιδιά.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, γυναίκες και παιδιά κλαίνε και ουρλιάζουν ενώ αστυνομικοί, περαστικοί και μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να μεταφέρουν τους τραυματίες σε ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μόλις κατακάθισε η σκόνη είδαν ανθρώπινα μέλη σκορπισμένα στον χώρο στάθμευσης του πάρκου.

Ένας γιατρός, ο Δρ. Άσραφ, περιέγραψε σκηνές φρίκης στο νοσοκομείο Τζίνα όπου εργάζεται. «Μέχρι τώρα έχουμε παραλάβει περισσότερα από 40 πτώματα και πάνω από 200 τραυματίες. Οι περισσότεροι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα και στους διαδρόμους και οι αφίξεις συνεχίζονται», είπε.

«Όταν έγινε η έκρηξη, οι φλόγες πετάχτηκαν τόσο ψηλά που ξεπέρασαν σε ύψος τα δέντρα και είδα ανθρώπους να εκτινάσσονται στον αέρα», είπε ο Χάσαν Ιμράν, ένας κάτοικος της πόλης που είχε βγει για βόλτα στο πάρκο.

«Πήγαμε για να περάσουμε ένα ευχάριστο απόγευμα, επειδή ο καιρός ήταν καλός», είπε μια γυναίκα, η Νασρίν Μπίμπι, κλαίγοντας καθώς περίμενε από τους γιατρούς να την ενημερώσουν για την κατάσταση της 2χρονης κόρης της. «Ο Θεός να τους πνίξει με την οργή του. Τι είδους άνθρωποι στοχεύουν μικρά παιδιά σε ένα πάρκο;» συνέχισε.

Οι αρχές του Πουντζάμπ διέταξαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα και ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος στην επαρχία. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν και οι δρόμοι της Λαχώρης ερήμωσαν.

Στην περιοχή του πάρκου Γκουσλάν-ε-Ικμπάλ αναπτύχθηκαν στρατιώτες για να ελέγξουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί εκεί. Σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις με οργισμένους συγγενείς ανθρώπων που βρίσκονταν στο πάρκο την ώρα της επίθεσης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε «παρακλάδι» των Ταλιμπάν, η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ. «Ο στόχος ήταν οι χριστιανοί» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Εχσανουλάχ Εχσάν. «Θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ότι μπήκαμε στη Λαχώρη. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να μας σταματήσει. Οι βομβιστές αυτοκτονίας μας θα συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις», είπε.

Οι ακραίοι ισλαμιστές του Πακιστάν βάζουν συχνά στο στόχαστρο τους χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας αυτής την τελευταία δεκαετία. Οι χριστιανοί από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει ελάχιστες προσπάθειες για να τους προστατεύσει.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ, Reuters, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος