Πέδρο Σάντσεθ : Έως το τέλος Αυγούστου , 33 εκατομμύρια Ισπανοί πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έκανε δηλώσεις ή διαγγέλματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών – ρόλος που είχε παραχωρηθεί στην υπουργό Υγείας Καρολίνα Ντάριας και την Επιτροπή Επιδημιολόγων – εμφανίστηκε σήμερα με μία σειρά από στοιχεία τόσο για την πορεία των εμβολιασμών του τελευταίου τριμήνου , όσο και για την πορεία των εμβολιασμών μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως ανακοίνωσε “βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας” καθώς “την επόμενη εβδομάδα ο αριθμός των εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των κρουσμάτων.”

Πέδρο Σάντσεθ : Έως το τέλος Αυγούστου , 33 εκατομμύρια Ισπανοί πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί

(AP Photo/Alvaro Barrientos)

Ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι: “ Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως 5 εκατομμύρια πολιτών. Στις αρχές Ιουνίου, 10 εκατομμύρια, στα μέσα Ιουνίου 15 εκατομμύρια πολίτες και 25 εκατομμύρια στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού που αριθμεί σε 33 εκατομμύρια.”

Σχετικά με τα εμβόλια ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι:” Τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια ( Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Janssen) είναι ασφαλή, χωρίς αμφιβολία. Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, θα φθάσουν στην Ισπανία 38 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, 3,5 φορές περισσότερες από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Στο τρίτο τρίμηνο, θα φτάσουν 48 εκατομμύρια δόσεις.” Και κατέληξε ότι : “Συμφωνήθηκαν 87 εκατομμύρια δόσεις μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Κάθε πολίτης που επιθυμεί μπορεί να εμβολιαστεί.”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η Ισπανία, θα παραταθεί και πέραν της 9ης Μαΐου απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και μόνο αν αυτά είναι ανησυχητικά. “Ο στόχος είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να επεκταθεί η κατάσταση συναγερμού. Θέλουμε η 9η Μαΐου να είναι η τελική ημερομηνία της κατάστασης συναγερμού.”

Τέλος σχετικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού ο Σάντσεθ τόνισε : “Το πιστοποιητικό θα μας επιτρέψει μεγαλύτερη κινητικότητα, ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμο στις αρχές Ιουνίου. Με αυτό το πράσινο διαβατήριο θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος