Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η Ιταλία θρηνεί σήμερα 13 Αυγούστου έναν μεγάλο δημοσιογράφο και άνδρα κύρους, γνωστός για τους ήπιους, γλυκούς αλλά και σοβαρούς τόνους: ο Πιέρο Άντζελα (Piero Angela), 93 ετών, μια υπέρτατη φιγούρα της δημοσιογραφικής και επιστημονικής διάδοσης στην Ιταλία.
Εδώ και μερικές ώρες επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα θλίψης για τον χαμό ενός ευγενικού ανθρώπου που οι Ιταλοί εμπιστεύονταν και που είχαν πλέον στις καρδιές τους ως διαχρονικό πυλώνα σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Εγώ, ως ανταποκριτής με επιστημονικό υπόβαθρο, εμπνεύστηκα από τον Άντζελα κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, και δεν υπερβάλλω λέγοντας πως η Ιταλία από σήμερα γίνεται φτωχότερη από άποψη κουλτούρας και επικοινωνίας.
Ιωβηλαίο 70 ετών στη Ιταλική Δημόσια Τηλεόραση (RAI)
Ο Πιέρο Άντζελα γεννήθηκε στο Τορίνο στις 22 Δεκεμβρίου 1928 από πατέρα ψυχίατρο και αντιφασίστα. Σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Τορίνο, χωρίς να αποφοιτήσει ποτέ, με την φιλοδοξία όμως να γίνει μουσικοσυνθέτης, ερωτευμένος με την τζαζ και έμαθε πιάνο. Λίγο αργότερα πέρασε στη δημοσιογραφία, και το 1968 ξεκίνησε στην Ιταλική Δημόσια Τηλεόραση (RAI) σαν ανταποκριτής από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.
Όμως ο …κεραυνοβόλος έρωτας ήρθε όταν η τηλεόραση τον έστειλε στη NASA για να παρακολουθήσει από κοντά την προετοιμασία για την προσελήνωση στο φεγγάρι. Ύστερα από αυτή την εμπειρία, άφησε την ενημέρωση και ξεκίνησε μια νέα περιπέτεια – αυτή της επιστημονικής διάδοσης, το 1981.
Ξεκινά λοιπόν η εκπομπή Quark (μαζί με τις διάφορες εκδόσεις και εναλλαγές όπως το SuperQuark), η οποία έγινε αμέσως επιτυχία, με διαφορά από τις μακροβιότερες της Ιταλικής Τηλεόρασης. Μια εκπομπή με μουσική υπόκρουση μια επανερμηνεία της Aria του Bach από τους Swingle Singers.
Για τους Ιταλούς, η εκπομπή ήταν ένα σταθερό εβδομαδιαίο ραντεβού των Ιταλικών οικογενειών επί σειράς ετών, προσφέροντας έμπνευση στους νεότερους και πληροφόρηση στους παλαιότερους. Ξαφνικά, η επιστήμη ήταν κατανοητή από όλους, και διαθέσιμη από τον καναπέ του σπιτιού.
Άλλωστε, και όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, το μυστικό της επιτυχίας του ήταν πως «η γλώσσα μου είναι στο πλευρό του κοινού, το περιεχόμενο στην πλευρά των επιστημόνων». Απλές εξηγήσεις για περίπλοκα θέματα – κυριολεκτικά το κλειδί της επιστημονικής διάδοσης.
Μάλιστα πριν από μόλις ένα μήνα ο ίδιος ο Πιέρο Άντζελα βγήκε ζωντανά από το τηλεοπτικό στούντιο της εκπομπής του, και με το δικό του τρόπο μίλησε για το προσωπικό του Ιωβηλαίο.
“Αν ισχύει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε πρόσφατα τα 70 χρόνια από τη στέψη της, πρέπει να πούμε ότι κι εμείς, πολύ πιο σεμνά, γιορτάζουμε τα 70 χρόνια”.
8 τιμητικά πτυχία και άπειρες διακρίσεις – Το σκήπτρο στο γιό του Αλμπέρτο
Το στυλ του Πιέρο Άντζελα, διαχρονικά αμετάλλαχτο για δεκαετίες παρόλη τη πτώση του ενδιαφέροντος για την τηλεόραση, τον αναδεικνύει αποδεδειγμένα ως τον πλέον ειδικό σε διάφορα θέματα (δημοσιεύει περίπου 30 βιβλία) αθροίζοντας δεκάδες τιμητικές διακρίσεις – μεταξύ αυτών 8 πτυχία honoris causa.
Εδώ και καιρό τα σκήπτρα της επιστημονικής διάδοσης πήρε στα χέρια του ο γιός του Αλμπέρτο, αρχαιολόγος, επίσης αναγνωρισμένος και αγαπητός στον τομέα, με την δική του εκπομπή στην Ιταλική Δημόσια Τηλεόραση (RAI) με το στυλ και τη νηφαλιότητα που διακρίνει την οικογένεια Άντζελα. Ο ίδιος μάλιστα είναι αυτός που ανακοίνωσε τον χαμό του πατέρα του στα κοινωνικά δίκτυα με ένα λιτό ‘καλό ταξίδι, μπαμπά’.
Σοβαρότητα και κύρος μέχρι τέλους
Ως άνθρωπος, ο Πιέρο Άντζελα κράτησε υψηλό προφίλ μέχρι τέλους. Με το που ανακοινώθηκε ο θάνατός του, στη σελίδα Facebook της εκπομπής του αναρτήθηκε αποχαιρετιστήρια επιστολή του ιδίου προς τους τηλεθεατές.
“Αγαπητοί φίλοι, λυπάμαι που δεν είμαι πια μαζί σας μετά από 70 χρόνια. Αλλά και η φύση έχει τους δικούς της ρυθμούς” γράφει η επιστολή, η οποία τονίζει πως “νομίζω πως έκανα το καθήκον μου. Προσπαθήστε να κάνετε και εσείς το δικό σας για αυτή τη δύσκολη χώρα μας”.
Συλλυπητήρια μηνύματα βαθιάς θλίψης καταφθάνουν από απλό κόσμο και θεσμούς, όπως αυτό του Μάριο Ντράγκι («η πολιτική του δέσμευση ενάντια στην ψευδοεπιστήμη ήταν μια θεμελιώδης άμυνα για το κοινό καλό, έκανε την Ιταλία μια καλύτερη χώρα. Ο Πιέρο Άντζελα ήταν ένας σπουδαίος Ιταλός, ικανός να ενώσει τη χώρα όσο λίγοι άλλοι») και τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα («φεύγει ένας μεγάλος Ιταλός στον οποίο η Δημοκρατία είναι ευγνώμων»).
Σημειωτέον, η RAI άλλαξε τη ροή της για όλη την ημέρα του Σαββάτου 18 Αυγούστου, μεταδίδοντας επεισόδια από την εκπομπή SuperQuark του Πιέρο Άντζελα, ενώ ο δημοσιογράφος Ενρίκο Μεντάνα πρότεινε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα πως “θα ήταν σωστό σήμερα να ήταν ημέρα εθνικού πένθους”.
Ciao Piero – grazie di tutto.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος