Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ επικεντρώνονται οι μάχες στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε στο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι έχει καταλάβει πλήρως τις κατοικημένες περιοχές της πόλης.

«Η ηρωική άμυνα του Ντονμπάς συνεχίζεται με τις μάχες να επικεντρώνονται στα ίδια σημεία. Σεβεροντονέτσκ, Λισιτσάνσκ κα Προπάνα. (…) Πάνω από 31.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί στην Ουκρανία. Η Ρωσία «πληρώνει» με 300 ζωές κάθε μέρα αυτόν τον εντελώς παράλογο πόλεμο» τόνισε ο Β. Ζελένσκι.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος των καταστροφών από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς. Κατεστραμμένα κτήρια διακρίνονται δίπλα σε νοσοκομείο, στο Σεβεροντονέτσκ, την στρατηγικής σημασίας πόλη που μαζί με τη γειτονική Λισιτσάνσκ παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο στην περιφέρεια του Λουχάνσκ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ
AFP PHOTO / Satellite image ©2022 Maxar Technologies

Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται και στο Ντονέτσκ. Παρά τις εκκλήσεις των ουκρανικών Αρχών, αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δύσκολες ώρες ζουν και οι κάτοικοι στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στα βορειοανατολικά, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς του ρωσικού περιβολικού τις τελευταίες ώρες.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν από πυραυλικές επιθέσεις στο Μικολάιβ, στα νότια, όπου συνεργείο του CNN βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους Ουκρανούς στρατιώτες.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφορικά με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου ότι «δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε τη Ρωσία».

«Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες. Ωστόσο, για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης. (…) Η Ρωσία εκτροχιάζει συνεχώς την κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία εκτροχιάζει συνεχώς την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Για τι είδους ταπείνωση μιλάμε; Οπότε για τι είδους ταπείνωση μιλάμε;» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, που παραδόθηκαν στη Μαριούπολη, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για ανάκριση.

Πηγή: ΕΡΤ / Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος